Unika 1600-talsgården prissänks: ”Ett fulländat mästerverk”

Fem eldstäder, takbjälkar och handblåsta fönster. Luddingsbo Gård är 1600-talshuset som renoverats, men fått behålla mycket av sin gamla charm. 
– Man kan inte annat än att säga att fastigheten är ett fulländat mästerverk, säger Marcus Wigren, mäklare på Skandiamäklarna
Nu prissänks dessutom mästerverket: Från 6,5 till 5,9 miljoner kronor. 

Strax söder om Norrköping ligger den lilla sjön Asplången som också passeras av båtar på sin väg längs Göta kanal. 
På den norra delen finns ett rofyllt landskap med hästhagar och åkrar. Här i Luddingsbo har ett pampigt, vitt stenhus stått sedan 1639. Det var bara sju år efter att den svenske kungen Gustav II Adolf stupade i Lützen, om vi får sätta husets imponerande ålder i ett historiskt perspektiv. 

Luddingsbo gård är fortfarande byggt i ett och ett halvt plan, men byggdes ut och moderniserats för 30 år sedan. 
Idag är boytan 156 kvadratmeter fördelat på sex rum och kök. Ett nybyggt dubbelgarage har fått samma stil som huset, och det är isolerat och uppvärmt med loft på övre planet för förvaring, men lämpar sig även för hemmakontor.

Huset byggdes 1639, men har moderniserats smakfullt.

– Det är en fastighet med anor från 1600-talet som är smakfullt renoverad med bevarandet av historiska detaljer i åtanke. Här finns bland annat golvtiljor med bredd upp till 50 cm, synliga takbjälkar, flera handblåsta fönster och inte mindre än fem eldstäder, säger Marcus Wigren, mäklare på Skandiamäklarna
– Man kan inte annat än att säga att fastigheten är ett fulländat mästerverk. 

Ägaren vill nu skynda på försäljningen och har sänkt priset, från 6,5 miljoner till 5,9 miljoner kr. Det är ett kavdratmeterpris på ca 38 000 kr.

Vardagsrummet på entrévåningen representerar på ett bra sätt nuvarande ägarnas känsla för att skapa ett modernt hem, men med respekt för husets långa historia. Här finns ett vackert brädgolv, synliga takbjälkar och öppen spis. 
I matsalen intill, med ljust hörnläge, finns likadana ytskikt som vardagsrummet och det ger en sammanhängande känsla. Dessutom står här en fin kakelugn. 

– Köket har lantlig känsla, praktiskt klinkergolv och vita väggar. Självklart är även köket försett med en sprakande öppen spis och här finns plats för ett rejält matbord. Grön skåpinredning, vitt kakel som stänkskydd och infällda spotlights. Den maskinella utrustningen består av kyl, frys, diskmaskin, ugn och mikro i bekväm arbetshöjd samt spishäll, säger Marcus Wigren. 

Sovrummet på nedre planet har tapetserade väggar, brädgolv och klädkammare. ”En ståtlig öppen spis med kassett bjuder gärna upp den kyligaste vinternatten till kamp – här fryser ingen om fossingarna”  säger Marcus Wigren.
Två sovrum på övervåningen har också brädgolv – och i ett av dom finns en putsad kakelugn. 
– Fastigheten nås via en allékantad infart och tomten om 2925 kvadratmeter ligger inbäddad i ett rofyllt landskap med hästhagar inpå knuten, säger Marcus Wigren.

Om man kryssar på sjön Asplången når man två slussar, en av dom heter Bråttom. Namnet kommer av att ett fartyg en gång hade för bråttom och inte kunde stoppa utan rände rakt in i slussportarna. 

Se annonsen här

En allé leder vägen till huset.
Ny utbyggnad med utsikt över ägorna.
Vardagsrummet på entrévåningen.
Synliga takbjälkar.
Matrum i anslutning till vardagsrummet.
Matrum.
Sovrum på entrévåningen.
Badrum.
Köket i lantlig stil.
Övervåningen.
Allrum på övervåningen.
Högt i tak och synliga takbjälkar.
Rejäl takhöjd.
Sovrum på övervåningen.