Topprustat hem från 1645 säljs: ”Den här chansen kommer aldrig igen”

Det byggdes för snart 400 år sedan och är Södermalms äldsta stenhus. Nu finns en unik möjlighet att flytta in här – i en pampig fyrarummare på 111 kvadratmeter.
– Definitionen av ”den här chansen kommer aldrig igen” hör till denna fantastiska våning, säger mäklaren Fanny Strand på Bjurfors

På 1640-talet revs vinskänken Hans Marschalcks gård och drottning Kristina ville ge honom ett nytt, fint hus nära Gamla stan. Nu har 380 år passerat, och Marschalcks hus står kvar vid Slussen, ståtligt och rikligt utsmyckat. Huset är uppfört på platsen där Värdshuset Svanen låg och än idag finns värdshuskällaren med sina valv kvar.

Marschalck-kåken är Södermalms äldsta stenhus och finns avbildat på en teckning 1650 när det var nybyggt. På den tiden bestod Södermalm mest av åkrar och några bondgårdar. Gaturegleringen på Södermalm kom igång i november 1641. Eller, som riksrådet uttryckte saken, ”rifvandet på Södermalmen”. Riktig fart med regleringsarbetet på Södermalm blev det först 1644 och det var i samband med det som det här huset byggdes.

Fasaden mot Honsgatan och det karakteristiska burspråket.

I hela Stockholm bodde bara 10 000 invånare, mest koncentrerat till Gamla Stan och Riddarholmen. 
Två händelser har gjort att huset ändrat utseende under den långa historien:
1759 inträffade den förödande Mariabranden som förstörde delar av huset. I renoveringen lät man bygga en ny flygel på gården. 
1907 moderniserades fastigheten, främst fasaden mot Hornsgatan där det blev en hög trappstegsgavel och burspråk samt småspröjsiga fönster och tegelröd avfärgad puts.

Det känns förstås väldigt speciellt att en lägenhet i den här anrika kåken är till salu. Att bo här är som vara en del av Stockholms långa och otroliga historia. Eller som mäklaren Fanny Strand uttrycker det:
– Definitionen av ”den här chansen kommer aldrig igen” hör till denna fantastiska våning. Det här är ett boende som trumfar det mesta och där man aldrig kommer vilja flytta ifrån.

För fyra år sedan renoverades fyrarummaren på 111 kvadratmeter. Moderna inslag mixades med det gamla. Resultatet blev ett funktionellt men samtidigt genuint hem som lever upp till dagens standard. 
– Renoveringarna har gjorts med fingertoppskänsla med kök med handmålade skåpsluckor från Picky Living, väggkulörer från Jotun och badrum med platsbyggda skåp, säger mäklaren Fanny Strand.
– Bostaden erbjuder idag ett fantastiskt vardagsrum där det unika burspråket är pricken över i:et. 

Det är alltså i vardagsrummet som det väldigt speciella och vackra burspråket finns (och som förbipasserande på Hornsgatan tydligt kan se):
– Det är ett magnifikt rum. Det första man slås av är de unika småspröjsade fönstren och det rundade burspråket. I burspråket kan man skapa en mysig hörna från vart man kan blicka ut över vattnet och Gröna Lund, säger Fanny Strand.

Köket har gott om plats för stora sällskap och här finns tre sovrum som alla kan nyttjas som mastersovrum.
Det begärda priset är 11,2 miljoner kronor – det är 100 000 kr i kvadratmeterpris – och budgivningen har startat. 
Se annonsen och budgivningen här

Vardagsrummet och det vackra burspråket till vänster.
Köket och resten av lägenheten renoverades 2018.
Vardagsrummet och ett sovrum intill.
Köket med plats för många gäster.
Platsbyggda skåp.
Sovrum.
Rymliga köket.
Sovrum med arbetshörna.
Hallen.
Det röda huset – ett känt landmärke i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *