Struntat i flera bygglov– nu säljs jättevillan av Kronofogden

Den stora villan har varit ett stort renoveringsprojekt de senaste åtta åren och ägaren har  struntat i flera bygglov. Nu har Kronofogden fått uppdraget att sälja hela fastigheten på exekutiv auktion för drygt sju miljoner kronor. 
”Botkyrka kommun har ett tillsynsärende gällande olovliga byggnationer på fastigheten” skriver besiktningsmännen i sin rapport.

Hallunda är en stockholmsförort på den röda tunnelbanelinjen, mitt emellan Alby och Norsborg. I norr sträcker sig orten till Mälaren och Hallunda gård, som gett stadsdelen sitt namn. Området består främst av lägenheter och stora köpcenter, men strax söderut vid den lilla sjön Aspen finns ett område som är bebyggt med villor och fritidshus av varierad ålder och karaktär. 
Intill Hammerstavägens vändplan finns en stor fastighet som nu ska säljas på Kronofogdens auktion. Den 2000 kvadratmeter stora tomten är inringad av en stor stenmur med järngaller och på nästan all yta står byggnader. 

Det är främst den stora tvåplansvillan på 286 kvadratmeter som även har en gästlägenhet med egen ingång. Men det finns även flera ”komplementbyggnader” på tomten som enligt besiktningsmännen ger ett något slarvigt utfört och ovårdat intryck.
Men det stora problemet för ägaren är att de flesta byggnader har uppförts utan någon hänsyn till bygglov. 

Villan – en av flera byggnader på tomten.

”Botkyrka kommun har ett tillsynsärende på fastigheten. Bakgrunden till tillsynsärendet är att det 2015 har upprättats ett tillsynsärende gällande olovliga byggnationer på fastigheten. Det har vid tillsynsbesök konstaterats att komplementbostadshuset vridits 90 grader och fått en annan placering än som framgår av startbeskedet” skriver besiktningsmännen.
”Bygglov har ej följts och ytterligare en anmälan har inkommit gällande eventuell uppförande av komplementbyggnad på sydöstra delen av fastigheten”.

Den stora villan beskrivs vara i gott skick och ägaren har renoverat i etapper de senaste åtta åren. 
”Huvudbostaden är i stora delar inredd med en god, ställvis påkostad inrednings- och utrustningsstandard med utsmyckningar samt takdekorationer i olika former” skriver besiktningsmännen i sin rapport.

Villans entréplan har en väl tilltagen hall med en stor garderob och ett pentrykök, två sovrum, vardagsrum med generösa fönsterpartier och öppet till nock. Här finns ett rum med bar, tvättstuga, duschrum, teknikrum och en bastu. 
Övervåningen har inretts med ett kök med anslutande matrum, tre sovrum, duschrum och master sovrum. I köpet finns två öppna spisar, men de är ur bruk.

Gästlägenheten har ett allrum med öppen spis (som inte fungerar), arbetskök, fyra sovrum och ett sovrum utan fönster. Duschrummet  har ett bubbelbad och en bastu. Allt håller bra standard. 
Bygglov saknas för balkongen, istället skulle ett växthus placeras på garagetaket. 
Garaget har inretts till en skönhetssalong med ett wc-rum i anslutning. Dessutom finns  ett attefallshus på tomten. En tillbyggnad har uppförts framför byggnaden, men saknar bygglov. 

”Alla arbeten efter renovering och ombyggnation är till synes ej helt färdigställda, kompletteringsbehov föreligger av slutliga detaljer lite här samt var, likaså kan flera trasiga fönsterrutor observeras. Gästlägenheten och komplementbyggnaderna inger i vissa delar ett något slarvigt utfört samt ovårdat intryck” står det i rapporten.

Den 30 mars ska allt gå under klubban på Kronofogdens exekutiva auktion. Utgångsbudet kommer att vara 7,2 miljoner kronor, men kan säkert köpas för någon miljon mindre om budgivningen blir sval.

Se Kronofogdens annons här

Villans entré.
Huset sett från tomtens baksida.
Villans baksida.
Utbyggt attefallshus som inte godkänts av kommunen.
Tomtens baksida med mur och gallergrind.
Villan sett från gatan.

Fakta exekutiv auktion

Fastigheten säljs i det skick den befinner sig i vid auktionen.
Fastigheten kan säljas för ett belopp som understiger marknadsvärdet.
Auktion sker med muntliga bud och överbud.
Högsta budet klubbas och vi prövar om budet kan godtas.
Om budet godtas ska handpenning på 10 procent av köpeskillingen, eller lägst det belopp som motsvarar kostnaderna i försäljningsärendet betalas direkt. Du måste betala med ditt eget kort. Du kan inte betala med någon annans kort. 

Detta gäller oavsett om du har fullmakt från kortinnehavaren att betala med hens kort. Kontrollera med din bank så att det inte finns någon beloppsspärr på kortet. Du kan inte betala med postväxel eller sedlar och mynt.
Den resterande delen av köpeskillingen ska betalas senast på dagen för fördelningssammanträde.
Kronofogden bestämmer vilken dag köpare får tillträde till fastigheten. Normalt är det samma dag som dagen för fördelningssammanträde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *