Stationshus säljs urspårat billigt

Sveriges just nu billigaste hus är ett anrikt stationshus från 1938. Den gamla banvaktarstugan och stationen längs Inlandsbanan har idag förvandlats till privatbostad. Huset som bjuds ut på auktion till en sensationellt låg värdering har kakelugn, vedeldad köksspis och burspråk ut mot järnvägen.

Lägligt placerat alldeles intill samhällets centrum finns det gamla stationshuset Gubberget. För inte så länge sedan kunde folk sitta i väntsalen i väntan på att tåget eller bussen skulle komma. 

Endast 20 meter ifrån huset finns inlandsbanan som är Sveriges mest kända järnvägslinjer och som sträcker sig genom inlandet mellan Kristinehamn i söder och Gällivare i norr. Hemnytt skrev nyligen om ett annat stationshus vid inlandsbanan som auktionerades ut hos Kronofogden.

Stationen år 2016. Foto: Jöran Johansson

Stationshuset Gubberget uppfördes 1938 och bär på en rik historia. En gång i tiden var den bland annat en militärmötesplats, men byggnaden har även verkat som banvaktsbostad. Enligt Banvakt är det kanske inlandsbanans finaste stationsstuga.

Stationshuset är ett tidstypiskt exempel på den arkitektur som var populär under sin tid. Det är en ståtlig timmerbyggnad fördelat på två våningar. Det höga taket och alla fönster ger den en imponerande såväl som tidlös karaktär. 

Sedan 2017 har byggnaden dock verkat som ett bostadshus. För att möta dagens krav vad gäller komfort och funktionalitet kan det nog vara bra att modernisera interiören samtidigt som man vill bevara de ursprungliga detaljer och drag som gör byggnaden unik. 

Enligt Kronofogden finns det en hel del renoveringsarbete att förvalta, bland annat flagnande fasad, slitna ytskik samt trappan ned till källaren som har rasat. Det finns ett trasigt fönster i byggnaden som har lagats med plåt och isolering. Dessutom saknar huset i dagsläget en toalett. 

Stationshuset 1969. Bilden tillhör Arkiv Digital (www.arkivdigital.se) och är en digitalfotograferad(?) bild. Arkiv Digital har flera miljoner liknande bebyggelsebilder från hela Sverige.”

Bostaden består av en boyta på 135 kvadratmeter fördelat på fyra rum och kök. I köket finns en vedeldad köksspis och en ”väldigt gammal diskmaskin”. 
”Bostadshuset var vid besiktningen delvis möblerat och en del husgeråd kvarlämnat”, skriver Kronofogden. 

I ett annat rum finns en kakelugn och det finns också ett vackert bursspråksfönster ut mot järnvägen. Tomtmarken består av en yta på 2 635 kvadratmeter. Det finns även en utbyggnad som tillhör huset. Enligt Kronofogden var dessa byggnader tidigare ett förråd och en pissoar. 

Stationshuset används idag som ett privatboende. Foto: Kronofogden
Huset från sidan. Foto: Kronofogden

Huset ligger cirka 24 km ifrån tätorten Storuman i Lappland. Här har man närhet till skog och mark, vatten och friluftsliv. I Storuman finns allt man behöver i serviceväg. Via orten finns den internationella turistvägen som kallas för Blå vägen som går mellan Norge, Sverige, Finland och Ryssland.

Stationshuset är inte enbart en byggnad av historisk betydelse, utan också ett möte mellan nutid och tradition. Det är en älskad plats av många och förhoppningsvis finns det någon som känner sig manad att låta byggnaden vara en viktig del av samhällets kulturella arv i framtiden. 

Kronofogdens samlade värdering gör att det uppskattade marknadsvärdet ligger på 80 000 kronor. Läs mer här.

Omslagsfoto: Banvakt/Bengt Gustavsson, stationshuset 2017

Läs mer: