Soldattorpet till salu: ”En oas av lugn och ro” 

Det kanske är här man får den perfekta sommarupplevelsen – i ett ensligt soldattorp på västgötaslätten. Priset: två miljoner kronor.
“Beläget mitt i naturen och omgiven av grönska, är detta torp en oas av lugn och ro där du kan koppla av och andas ut” skriver mäklaren.

Den som söker en lugn plats för att ladda själ och huvud kanske bör läsa den här artikeln lite extra. Ett litet mysigt soldattorp lanseras nämligen som ”den ultimata tillflyktsorten” av en bostadsmäklare på Mäklarhuset
“Soldattorpet är den perfekta platsen för dig som vill uppleva naturens skönhet samtidigt som du njuter av en charmig boendeupplevelse. Kom och upplev den fridfulla atmosfären och den skönhet som detta torp har att erbjuda. En unik och fridfull miljö, med närhet till badmöjligheter i Stomsjön som finns ca 2,5 km bort” skriver mäklaren.

Torpet ligger en bit utanför den lilla orten Älgarås i Västergötland, mellan Borås och Herrljunga. Det är kilometeravstånd till service: Borgstena pizzeria finns två kilometer bort, Coop Borås 17 kilometer bort och till Borgstena busshållplats är det två kilometer.

Soldattorpet utanför Älgarås i Västergötland.

Ägaren har tagit väl hand om soldattorpet, rustat vissa delar men ändå behållit den gamla karaktären. De fina plankgolven är slipade, en gammal eldstad i köket har bevarats och de synliga, mörka takbjälkarna ger vardagsrummet en skön atmosfär. Det ser även ut som om några av de gamla dörrarna är bevarade. 

“Varje rum i detta soldattorp har sin unika charm och stil, och du kommer att älska den autentiska karaktären som har bevarats i huset. Det är den ultimata tillflyktsorten från stadslivet, en oas av lugn och ro där du kan koppla av och andas ut” skriver mäklaren. 

För priset två miljoner kronor ingår mycket mer, inte minst en 12 000 kvadratmeter stor tomt  med trädgård och stenmurar som omger torpet. Förutom huvudbyggnaden finns en komplementbyggnad med en bastu, en toalett och dusch, ett gästutrymme och en verkstad. 
“På fastigheten finner vi även ett gediget plåtskjul om ca 36 kvm. Perfekt för att förvara alla typer av trädgårdsverktyg, inklusive gräsklippare, häcksaxar, räfsor, spadar och andra verktyg som behövs för trädgårdsarbete” skriver mäklaren

Systemet med soldattorp introducerades på 1680-talet under Karl XI. Syftet var att ständigt ha tillgång till knektar (fotsoldater). De skulle vara vältränade och möjliga att snabbt mobilisera vid behov. 
Totalt fanns mellan 20 000 och 30 000 soldattorp under indelningsverkets tid. Och det fanns en form av byggstandard: husgrunden skulle vara 8 × 4 meter och husets höjd vara sju stockar högt (cirka två meter). 

Specifikationen bestämdes av armén för att soldaterna skulle få likvärdiga bostäder. Därför har de flesta soldattorp samma grundplan, men många har utökats och förbättrats av sina rotebönder eller “hyresgäster”. 

Utförande och standard påminde om den knuttimrade enkelstugan, alltså ett litet trähus bestående av förstuga, “storstuga” med kokställe (vardagsrum och kök ihop) och kammare. Sen ingick även fähus, lada, förråd och dass plus en liten åker (några tunnland) med ett ängsområde som skulle ge omkring två lass hö.
På soldattorpets gavel mot vägen hängde rotetavlan (även kallad soldatbricka eller soldattavla). På den framgick kompaniets namn och soldatens nummer, ibland även hans namn. 
Många av de gamla soldattorpen står fortfarande kvar och används i dag mest som sommartorp. 

Se mäklarens annons här 

12 000 kvadratmeter tomt och ett välbevarat soldattorp.
Huvudbyggnad och en komplementbygggnad.
Köket.
Köket.
Vardagsrummet.
Övervåningen.
Sovrum på övervåningen.
Utsikten.
“En oas av lugn och ro där du kan koppla av och andas ut”
Stor tomt.

MEST LÄSTA

Senaste nytt