Sökes: En räddare av det kulturmärkta huset

Det nästan 100 år gamla huset i Värmland är fortfarande vackert på utsidan. Men inuti behövs en rejäl men samtidigt varsam renovering. 
– Stugan är kulturminnesmärkt och i stort renoveringsbehov, men det är ett perfekt projekt för någon som vill sätta sin egen prägel på boendet, säger mäklaren Niklas Ingemarsson på Fastighetsbyrån.

Tre mil öster om Arvika ligger den lilla orten Svartåna. Det här är hjärtat av den värmländska landsbygden med odlad mark och gårdar som livnärt bönder i hundratals år. 1929 byggdes det 100 kvadratmeter stora huset i Norra Hagen 1, intill sjön Rinnen. 
Huset är så fint att Arvikas stadsarkitektkontor beslöt att skydda det som ”kulturhistoriskt särskilt värdefull miljö”. 

Arvika kommun skriver: ”Befintlig bebyggelse bör underhållas kontinuerligt och hänsyn tas till dess kulturhistoriska värde så att byggnadens ursprungliga karaktär bevaras. Nybyggnad bör ges en rektangulär planform. Takmaterialet i området bör utgöras av skiffer eller rött taktegel, helst lertegel.”

Fyra rum på sammanlagt 100 kvadratmeter.

En q1-märkning av huset är naturligtvis en fin status. Ett litet q är det starkaste skydd en byggnad kan få i en detaljplan. Men 93-åringen håller på att falla ihop och en kombination av tidens tand och ett fruktlöst försök till renovering har satt hemmet i ett rätt akut läge.
– Delar av golvet i markplan är utrivet så det finns ett stort renoveringsbehov, säger mäklaren Niklas Ingemarsson.

Bilderna i mäklarannonsen visar hur golven är utrivna i åtminstone två rum och dessutom är väggar skadade på sina ställen. Det gapar ett stort hål i köket där diskbänk och spis ska stå. Vissa delar av innertaket verkar också ha sett sina bästa dagar.
Förutom priset på 575 000 kronor för huset och tre hektar mark måste en köpare lägga en ansenlig summa på renovering.

Det saknas både uppvärmning och vatten. En gammal avloppsbrunn finns kvar, men den är inte godkänd att använda.
– Men det här är perfekt för den som vill sätta sin egen prägel på boendet. Här kan man börja från grunden och skapa ett framtida drömboende i en naturskön miljö. Fastigheten kommer att avstyckas och passar perfekt som hästgård eller mindre djurhållning, säger mäklaren Niklas Ingemarsson

q1-märkning innebär som sagt att huset räknas som en kulturhistoriskt särskilt värdefull miljö. Det innebär bl a att man måste söka utökad bygglovsplikt om man vill förändra huset.

Se annonsen här

Fakta kulturminnesmärkta hus

q-märkt
Ett litet q innebär att byggnaden är särskilt kulturhistoriskt värdefull och inte får förvanskas. Det kan till exempel vara rivningsförbud eller att den befintliga utformningen och detaljer ska bibehållas.
Bestämmelser i detaljplanen kan reglera sånt som vanligtvis inte är bygglovspliktigt, exempelvis interiörer eller hur underhåll ska utföras.
Litet q är det starkaste skydd en byggnad kan få i en detaljplan.

k-märkt
Ett litet k visar att byggnaden har kulturhistoriska värden som ska tas till vara. Du måste ta hänsyn till byggnadens karaktärsdrag när du vill göra ändringar. Vad det innebär preciseras genom bestämmelser som står i detaljplanen och kan till exempel ange vilken färg en byggnad får ha eller hur fönstren får se ut.

Q-märkt
Ett stort Q är en bestämmelse om hur ett område eller en byggnad får användas. Den innebär att användningen ska vara anpassad till byggnadens kulturvärden. Det betyder att det kan vara bostäder, kontor, butiker eller annat, så länge bevarandet av byggnaden inte motverkas.
Stora Q är alltså inte en ”strängare variant” av lilla q.

Ett av de två sovrummen.
En del av köket med golvet utrivet.
Det mesta i köket är borta.
Vardagsrummet.
Vardagsrummet.
Övervåningen.
Huse är q-märkt.
“Perfekt projekt för någon som vill sätta sin egen prägel på boendet”, säger mäklaren Niklas Ingemarsson.
Tre hektar mark ingår i köpet.
Svartåna ligger ca tre mil öster om Arvika.
I köpet ingår även ekonomibyggnader.
Sjön Rinnen ligger nära gården.

MEST LÄSTA

Senaste nytt