Skapade ett unikt lyxhus – med 12 fraktcontainrar 

Lyxigt, rymligt och förhållandevis billigt. Här är bildbevisen på att man kan skapa ett modernt och bekvämt hem med hjälp av 12 fraktcontainrar. 
Är det här ett boende som du skulle gilla?

I Sverige är containerhus en relativt ny företeelse. Det finns några exempel som lyfts fram genom åren av visionära familjer. Under vintern uppmärksammades t ex TV4:s Grand designs ett containerhus utanför Stockholm, som även nominerades till Årets Hus. Det svenska huset byggdes av åtta containrar.

I USA, Australien och Nya Zeeland är containerhus en välbeprövad metod. Ursprunget är att man helt enkelt tar en tom container och isolerar samt inreder den – och vips så har man ett spännande och innovativt rum att leva och verka i.

Ett lyxigt hem med hjälp av 12 gamla fraktcontainrar.

Ett starkt skäl till att containerhus blir allt populärare är den ekonomiska aspekten – man sparar in en hel del pengar genom att köpa en begagnad container. Det är dessutom hållbart då du använder dig av existerande material och inte bygger ett nytt hus från grunden. 

Det finns många inspirationskällor att visa upp för den som gillar modernism och minimalistisk funkis. Sajten Architecture&Design visar nu upp ett riktigt praktexempel på containerhus.
Byggt av 12 fraktcontainrar har ägarna skapat ett ljust lyxhus, så låt dig inte luras av den svarta exteriören. 

Att bygga med containrar ger den direkta fördelen att bärigheten finns i containern. Utnyttjat på rätt sätt går det att skapa unika miljöer, t ex uthängade partier som det svenska huseti Grand designs. Flera containrar kan även skapa naturliga uteplatser eller verandor. 

Måtten är dock begränsande. Längden går att reglera, men bredden väljs genom en eller flera containrar i bredd och höjden är bestämd.
En container är byggnadstekniskt en stor köldbrygga som blir varm på sommaren och kall på vintern. Genom att spraya polyuretanskum som isolering blir containern en termos som behåller temperaturen. Det är ett skum som tar bort kondens på insidan av plåten och tar heller inte mycket plats. 

Containerhuset som vi lyfter fram i den här artikeln står på Nya Zeeland, i Waikato-regionen, och är för närvarande till salu. Inget pris är dock satt. Det enda vi vet är att de 12 containrarna kostade ca 100 000 kronor totalt. 
Ägarna har satsat hårt på att skapa en lyxig interiör och försöka få så ljusa rum som möjligt. En containersida har ersatts av ett stort panoramafönster med skjutbara dörrar. Strax utanför finns en pool på en terrass.

Sex sovrum och tre badrum har avdelats, men i övrigt vill ägarna ha så många öppna ytor som möjligt. Takhöjden i köket/ vardagsrummet är imponerande. En dubbeltrappa leder upp till övervåningen. 
Riktigt lika stort har inte det svenska paret Linda Ulfsdotter och Thomas Jacobsson, men även dom har lyckats skapa ett väldigt unikt hem med hjälp av några containrar.

Så här såg huset ut från start, när containrarna staplats på varann.
Bygget igång.
Den stora trappan i vardagsrummet installerades ganska tidigt i processen.
Sidorna på några containrar ersattes av stora glasparier.
Containerhuset började ta form.
Badrum.
Färdiga resultatet.
Kök och vardagsrum.
Trappor till övervåningen.
Högt i tak.
Övervåningens hall.
Tv-rum.
Ett av sex sovrum.