Skänker bort sitt drömtorp på Blocket

Det lilla torpet har stått i Huddinges naturområde i många år. Men nu har ägaren andra planer för tomten och skänker bort huset.
”Torpet bortskänkes mot avhämtning. Vi önskar att detta torp finner en ny plats och kan nyttjas” skriver givaren Sofia.

Ett mysigt och väl omhändertaget litet torp i Stockholms södra förort Huddinge ska inte längre få vara kvar på den lummiga tomten. Men ägarna är så förtjusta i sin sommarbostad att de inte vill riva det. Och när man ser bilderna förstår man att det ju vore ett slöseri om det här inte ska få leva vidare hos en annan ägare. 
Den 40 kvadratmeter stora huset har en klassisk röd timmerfasad och vita knutar, dessutom finns en liten veranda på framsidan.

Om utsidan ger sköna sommarkänslor så kanske du suckar av vällust när du tittar in i torpet: här ligger välputsade, massiva golvplankor i alla rum och synliga takbjälkar ger en skön kontrast mot de vita väggarna och taken. Och som kronan på verket: den stora och vackra kakelugnen. 

Det vackra torpet skänks bort.

Köket är fullt funktionellt om än inte så modernt. En gammal vedspis står kvar i köket och förstärker känslan av torp på 20-talet. 
”Praktiskt arbetskök med spis, kyl och diskho samt vedspis” förklarar givaren på Blocket

På övervåningen finns två sovrum med ovanligt gott om plats med tanke på att huset bara är 40 kvadrat totalt. Torpet är dock inte isolerat så det är bara anpassat till varma sommarmånader. 

Den som nu känner sig sugen på att ta över huset står inför två val: antingen lyfta upp hela huset på en trailer eller montera ner huset bit för bit och sen frakta bort delarna.

Om du väljer att lyfta upp hela huset så tänk på att det är ett stort projekt som kan kosta mer än 15 000 kr i startavgift och i genomsnitt sällan hamnar under 300 000 kr i pris. Dessutom kan det krävas rivningstillstånd och bygglov för att få flytta ett hus.
Du bör ta hjälp av specialister med erfarenhet och rätt utrustning för att flytten utföras på ett säkert sätt. 

En nedmonteringen kräver också både erfarenhet och noggrannhet. Att demontera ett hus, märka upp och sedan bygga upp det, bör i de flesta fall göras av projektledare/snickare.
Däremot finns det många olika prisuppgifter på vad en demontering och frakt kostar. Det kan handla om allt mellan 100 000 till en halv miljon kronor. Det hänger förstås även på hur långt huset ska flyttas. 

Se Blocketannonsen här 

Timmerfasad och vita knutar, dessutom en liten veranda.
Två sovrum på övervåningen – arbetskök med vedspis.
Vardagsrummet med synliga takbjälkar och kakelugn.
Sovrummen.