Skänker bort sitt 130-åriga timmerhus 

Det har redan flyttats en gång. Nu är det dags igen. Det gamla timmerhuset, som numera står på Tyresö strand utanför Stockholm, ska bort från tomten. 
”Timmerhus bortskänkes mot nedmontering” skriver Nicklas i Blocketannonsen. 

Det vore väl synd att riva ett så anrikt och fint gammalt timmerhus, tänker ägaren i Tyresö. Så han har satt in en annons på Blocket där huset erbjuds gratis till den som orkar frakta bort det.

Huset är ca 68 kvadratmeter stort med en stor hall med plats för säng och liten kontorsdel och separat sovrum. I vardagsrummet står en murad öppen spis. Det finns dessutom ett stort kök och badrum med dusch. 
Utvändigt mått inklusive taket är 11,7 x 7,3 meter och då är inte en utbyggnad inräknad. 

Givaren på Blocket menar att huset är i bra skick.

Huset byggdes för 130 år sedan i Dalarna, men det finns inga uppgifter om exakt plats. För ca 30 år sedan plockades huset ner i bitar och kördes till den här fina strandtomten i Tyresö. 
Prisutvecklingen på mark nära vatten har rusat i Stockholm de senaste tio åren och ägaren ser förstås att det går att bygga ett åretruntboende här. 

Så varsågod – kom och ta ett anrikt och vackert timmerhus. Du står inför två val: antingen lyfta upp hela huset på en trailer eller montera ner huset bit för bit och sen frakta bort delarna.

Om du väljer att lyfta upp hela huset så tänk på att det är ett stort projekt som kan kosta mer än 15 000 kr i startavgift och i genomsnitt sällan hamnar under 300 000 kr i pris. Dessutom kan det krävas rivningstillstånd och bygglov för att få flytta ett hus.
Du bör ta hjälp av specialister med erfarenhet och rätt utrustning för att flytten utföras på ett säkert sätt. 

En nedmonteringen kräver också både erfarenhet och noggrannhet. Att demontera ett hus, märka upp och sedan bygga upp det, bör i de flesta fall göras av projektledare/snickare.
Däremot finns det många olika prisuppgifter på vad en demontering och frakt kostar. Det kan handla om allt mellan 100 000 till en halv miljon kronor. Det hänger förstås även på hur långt huset ska flyttas. 

”Det går att köra nästan ända fram till stugan om man vill komma åt med lastbil. Man kan ställa container för rivmaterial nära” skriver givaren på Blocket.
Huset kan monteras ner under vecka 20 eftersom ägaren väntar på rivningslov Men det finns inget som hindrar att man börjar riva invändigt tidigare. 

Se Blocketannonsen här

68 kvadratmeter boyta.
Montera ner i bitar eller lyfta bort hela huset?
I vardagsrummet står en murad öppen spis.