Den är väldigt liten, men garanterat en av centrala Londons billigaste bostäder. Konstnären Harrison Marshall har byggt ett minihus i en sopcontainer.
– Jag har hittat ett kryphål i lagen som gör att jag i princip bor gratis i en svindyr stad, säger han.
Konstnären Harrison Marshall har inte råd med en lägenhet i centrala London. Priserna har ökat ökat kraftigt de senaste åren – från redan tidigare skyhöga nivåer – och det krävs i princip miljoninkomster numera för att kunna köpa en liten lägenhet.
Harrison ville protestera mot bostadspriserna – och samtidigt göra protesten som ett konstprojekt. Så han skapade ett minihus på ca fem kvadratmeter i en sopcontainer.
– Det här blev en intressant mix av två motpoler: ett litet hus och en stor soptunna. Jag har fått den märkliga kombinationen att bli ett ganska mysigt hem, säger han.
– Och det är faktiskt rymligare än man kan tro.

Han har nu bott i sopcontainern i några veckor och uppmärksamheten har varit enorm. Varje dag står det en publik utanför den skräpiga rivningstomten och fotograferar Harrisons lilla märkliga stuga. Hans filmer på sociala medier-appen Tiktok har nått miljonpublik. På bara några dagar har 22 miljoner kunnat titta in i Harrisons lilla hem.
Frågorna från allmänheten har förstås varit många och Harrison har försökt svara på allt:
– Ja, jag bor här heltid och planen är att bo i ett år framåt.
– Min toalett är en portabel liten mulltoa som finns i hörnet av tomten.
– Jag duschar på jobbet och gymmet.
– Tomten är sponsrad av en välgörenhet inom konstvärlden som heter Antepavilion och som äger den lilla tomten.
Harrison Marshall förklarar att han hittat ett kryphål i lagen, som gör att man faktiskt får bygga en konstruktion på en sopcontainer – och bo där.
– Och det här är ett boende som i princip är gratis, säger han.
Den lilla huset är utrustad med ett kök där han kan laga mat, några hyllor där han kan lägga undan köksredskap och porslin. På en stege kryper han upp till sitt sovloft genom en lucka. ”Det ser väldigt litet ut från utsidan, men det är faktiskt rymligare än man kan tro”.
Och som sagt: toaletten finns några meter bort på rivningstomten.
De svenska bostadspriserna sjönk kraftigt i Sverige i fjol, men i Storbritannien fortsätter priserna att öka i rekordfart. Prisuppgången var 11 procent i somras och har bara ökat ännu mer sedan dess. Orsaken är en fortsatt stark arbetsmarknad i kombination med ett begränsat bostadsbestånd, vilket får priserna att öka trots stigande räntor och inflation.
Och London är en världsmetropol där priserna har stigit ännu mer. Det är helt enkelt svindyrt att bo i London och standarden kan i många fall vara lägre än i Sverige. Om man vill bo själv i en central lägenhet får man räkna med minst 15 000-20 000 kronor i månaden och då ingår sällan el, wi-fi, gas eller vatten i kontraktet.
London har blivit känd för att vara den ideala platsen för att placera pengar, på grund av dess stabila skattesystem, begränsade utbud och starka efterfrågan. Men Londonbor klagar på att priserna stiger i takt med att rika internationella investerare köper fastigheter som många gånger lämnas tomma.
Ett fenomen i London kallas ”Londongrad”: rika ryssar och oligarker, varav en del med nära kopplingar till den ryske presidenten Vladimir Putin, äger fastigheter för mångmiljardbelopp i London. Men ingen bor i de flotta lägenheterna. De tidigare blomstrande grannskapen saknar liv och beskrivs som ett slags öknar i London.
Här kan du följa Harrison Marshall på Instagram





Lars Östling är utbildad journalist, och skriver gärna om ämnen som gör vår vardag bättre och roligare.
Tipsa mig på [email protected]