Så mycket vill Kronofogden ha för 1700-talshuset vid ringmuren

Det anrika lilla 1700-talshuset i centrala Visby ska säljas på auktion av Kronofogden. Det önskade priset är sju miljoner kronor – en prisrabatt eftersom huset är lite speciellt.
”Trivsam fastighet i Visby innerstad. Bra skick och utmärkt läge. Dock opraktiskt med två huskroppar så fastigheten bör i första hand ses som fritidsboende på sommarhalvåret” skriver värderingsmännen.

Visby var under medeltiden en av Sveriges största städer och en viktig medlem av Hansan. På 1200-talet startade bygget av Visbys ringmur och och ingen annanstans har försvarsverket i sådan stor utsträckning blivit bevarat som här. Muren har gjort att Visby utsetts till världsarvstad, och det är ett underverk som är upp till elva meter hög på sina ställen och totalt 3,4 kilometer lång. I dag finns 27 av marktornen kvar samt nio sadeltorn. 
I den norra delen av Visby innerstad – nära ringmuren – finns den vackra gatan Wismargränd med små pittoreska hus som beundras av turister varje år. Nu är ett av de unika husen till salu.

Det är Kronofogden som ansvarar för försäljningen av det 48 kvadratmeter stora huset på Wismargränd och det görs en ganska torr och saklig beskrivning av objektet:
”Fritidshus om 48 kvadratmeter fördelat på tre rum och kök belägen i Visby Innerstad. Fastigheten är byggd med två huskroppar där kök och umgängesytor finns i en huskropp. Badrum, toalett samt sovrum i den andra huskroppen” skriver värderingsmännen som varit på plats för att sätta ett auktionspris. 

Den lilla fastigheten på Wismargränd, den norra delen av Visby innerstad. Där bakom skymtar Sankt Nicolai kyrkoruin.

Enligt ett fastighetsutdrag anges byggåret till 1909, men det kan inte stämma och Kronofogden gissar istället på 1700-tal. 
Man kliver in i en liten port från gatan till en 113 kvadratmeter stor tomt som består av kalkstenplattor mellan de två huskropparna. 

Att den lilla fastigheten har delats upp i två huskroppar drar ner värdet, anser Kronofogden.
”Värderingsobjektet bedöms som icke jämförbart med genomsnittet för jämförelseobjekten. Med hänsyn till värderingsobjektets specifika utformning, innehåll och skick bedöms marknadsvärdet vara 7 000 000 kronor” står det i rapporten.

Men ovanligt nog beskriver Kronofogden huset som ”trivsamt” och i bra skick. Läget beskrivs dessutom som ”utmärkt”. Kronofogden brukar sällan charmas av de hus som besöks. 
”Dock opraktiskt med två huskroppar där kök och umgängesytor finns i en huskropp. Badrum, toalett samt sovrum i den andra huskroppen. Detta medför att fastigheten i första hand är att se som fritidsboende på sommarhalvåret” skriver värderingsmännen.

I huskropp 1 finns sovrum och ett genomgångsrum som skulle kunna fungera som ett litet sovrum. Här finns dessutom badrum i bra skick med dusch och på övervåningen finns ett oisolerat sommarrum. I huskropp 2 finns ett Ballingslöv-kök med matplats för fyra-fem personer. Vitvarorna bedöms som äldre tio år. I köket finns också en tvättmaskin.

Nu tänker Kronofogden sälja de två husen med prisrabatt: sju miljoner kronor. Det är ändå en saftig summa eftersom kvadratmeterpriset landar på 146 000 kronor. Men visst, läget är ju enastående och motsvarande hus i området ligger på ett marknadsvärde som är betydligt högre. Auktionen sker den 8 juni i Visby. 

Apropå det unika läget: huset ligger bara ett litet stenkast från Visbys bäst bevarade ruin, Sankt Nicolai kyrkoruin. Kyrkan började byggas omkring 1220-1230 – under Visbys storhetstid – och den fick namnet Sankt Nicolai för att hedra helgonet Nikolaus, som var sjömännens, fiskarnas och köpmännens beskyddare. Det fanns ju ingen bättre beskyddare i den medeltida staden Visby där de flesta levde på fiske och handel på den tiden.

Se Kronofogdens annons här 

En av huskropparna sett från den lilla innergården.
Huskropp 2 finns ett kök.
Den pittoreska Wismargränd i centrala Visby. Huset som ska säljas på exekutiv auktion finns i mitten på bilden.
Sankt Nicolai kyrkoruin.
Sankt Nicolai kyrkoruin.
Ingången från gatan.