Så mycket höjs hyran i din region

Nu är över en miljon hyror färdigförhandlade. Slutresultatet: en höjning med i snitt 4,2 procent i år.
– Det är en otroligt tuff sits för många av landets hyresgäster. Priserna har rusat i mataffären och många är hårt drabbade av den ekonomiska krisen, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.  

Avtalet är nu klart om hyreshöjningar för ca 1,1 miljoner lägenheter. Det handlar totalt om betalda hyresavgifter för 115 miljarder kronor per år i Sverige och det betyder att hyrorna – tillsammans med lönerna – är ett viktigt ankare för den just nu höga inflationen.
– Hyreshöjningarna kommer att stanna på 4,2 procent, vilket faktiskt är en bra bit under kärninflationen. Så jag tycker att vi tagit vårt ansvar, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, till Expressen.

Det är trots allt de största höjningarna av hyran på 30 år. Däremot skiljer sig hyreshöjningarna mellan regionerna. I Halland får hyresgäster en höjning med bara 3,5 procent medan de som bor i region Skåne får en hyreshöjning med 4,6 procent. Du ser hela sammanställningen under artikeln.

– Det är en otroligt tuff sits för många av landets hyresgäster. Priserna har rusat i mataffären och många är hårt drabbade av den ekonomiska krisen. Vi från Hyresgästföreningen har kämpat allt vi kunnat för att trycka ned de rekordhöga kraven som fastighetsägarna kommit med, många yrkanden har legat över 10 procent och i vissa fall upp mot 20 procent. Helt orimliga nivåer för landets hyresgäster. Att 2023 har varit ett tufft år för Sveriges hyresgäster, är det ingen tvekan om, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.  

I höst inleds nästa förhandlingsomgång och Hyresgästföreningen tror att förhandlingarna kommer att gå lättare.
– Vi sjösatte en ny modell – trepartsmodellen – tillsammans med Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta och det var ett tufft år att göra det. Men vi tror det kommer resultera i bättre och smidigare förhandlingar nästa år. Däremot har hyresgästerna tagit en tuff ekonomisk smäll. Det kommer bli svårt för många hushåll med så här höga hyreshöjningar och vi ser inte att det finns mycket mer marginaler. Det är också dags för alla hyresvärdar att visa vad deras hyresgäster faktiskt får för de höga hyreshöjningarna, säger Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren.  

Så blev hyreshöjningarna i Sveriges regioner

Region                 Hyreshöjning snitt
Blekinge                      4,02%
Dalarna                      4,12%
Gotland                       4,87%
Gävleborg                   4,87%
Halland                       3,50%
Jämtland Härjedalen  3,99%
Jönköpings län           3,45%
Kalmar län 4,19%
Kronoberg 3,63%
Norrbotten 3,69%
Region Skåne 4,63%
Stockholm 4,20%
Sörmland 4,19%
Uppsala 4,37%
Värmland 4,09%
Västerbotten 2,43%
Västernorrland 4,21%
Västmanland 4,36%
Örebro län 4,61%
Östergötland 3,70%
Västra Götalandsregionen 4,18%