Rear bort svenska tomter med havsutsikt – för 1 krona

1600 kvadratmeter tomt med havsutsikt – för bara en krona. 
Erbjudandet i Sikeå hamn, utanför Robertsfors, verkar nästan för bra för att vara sant. 
– Det finns tre tomter kvar att bygga sitt drömboende på. Men för att få köpa krävs att man bygger klart sin villa inom två år och därefter bosätter sig på adressen, säger Anton Eriksson, ansvarig mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Robertsfors kommun – sju mil söder om Skellefteå – har ett unikt erbjudande. Här finns avstyckade tomter alldeles stranden vid Östersjön med en prislapp som fått många att höja på ögonbrynen.
– Tomterna säljs för 1 krona, men det finns två krav, säger mäklaren Anton Eriksson. 

Kraven är att man dels bygger klart sin villa inom två år och dels bokför sig på adressen i minst fem år. 
Tre tomter finns kvar i området som fått namnet ”MåBraByn”. Här bor man vid havet intill kulturområdet i Sikeå hamn, där det finns ett antal byggnader av kulturhistoriskt värde, t ex Sveriges minsta brandstation som togs in i Guiness rekordbok år 2001.

Huset byggdes år 1901, bonden Olov Åberg fick uppdraget att utföra arbetet och för det fick han 32 kronor, då höll han också virket. Här förvaras sedan dess diverse brandredskap och den brandspruta som byn köpt in 1899. 

MåBraByn vill vara en ekoby som tar hänsyn till miljön, med kreativa lösningar för avlopp och energi. Ett av husen som byggt i området producerar t o m energi istället för att konsumera det.
– Ett gemensamt område finns för de totalt åtta tomterna. På det området får ägarna själva bestämma vad man vill göra, kanske bastu, båthus och annat, säger mäklaren Anton Eriksson. 

Boende intill Östersjön – tomter nära Sikeå hamn.

Robertsfors ligger inom pendlingsavstånd till Skellefteå där bostadskrisen uppmärksammats i riksmedia. Batterifabrikens Northvolts etablering har lett till att priserna tokrusat.
Batterijätten lockar till sig tusentals människor till staden. 3 000 personer ska arbeta i fabriken, och i förlängningen räknar kommunen med att 10 000 nya arbetstillfällen kommer att skapas.

Enligt SVT har boenden hyrts ut för mellan 20 000–70 000 kronor i månaden, beroende på vilken typ av bostad som hyrs ut.
Förutom en blomstrande hyresmarknad säljs också bostadsrätter och villor för rekordbelopp.

Därför känns tomterbjudandet i MåBraByn som ett riktigt riktigt fynd.
”I bästa sydvästläge finns dessa tomter som väntar på dig att förverkliga dina byggdrömmar”, skriver Fastighetsbyrån i sin annons.

Här kan du läsa mer om MåBraByn

Sikeå båtklubb.
Tomterna inringade. Foto: Lantmäteriet
Bedårande utsikt vid vattnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *