Prutade ner svenska 1700-talsvillan – ”ett spännande hus”

Det lilla röda trähuset i centrala Nyköping är 300 år gammalt, men har åldrats väl och mår bättre än någonsin. Nu har huset sålts: priset blev 4,5 miljoner kronor för de 65 kvadratmeterna och den charmiga lilla tomten. En prutning med 500 000 kronor.
– Huset är både spännande att betrakta från utsidan och att utforska inifrån, säger mäklaren Josefine Karlsson på Fastighetsbyrån.

Tänk om väggar kunde tala…då hade det här huset mycket att berätta. Det lilla röda trähuset har stått på samma plats – i mittpunkten av Nyköping – och klarat århundradena med bravur. När huset var relativt nybyggt 1719 intogs Nyköping av en rysk galärflotta som brände och plundrade stan. 

I princip hela staden stod i ruiner efter ryssarnas invasion. På östra sidan om Nyköpingsån förstördes allt utom Allhelgonakyrkan, den stora slottsträdgården och några gårdar intill kyrkan. En av gårdarna sägs vara detta röda hus med adressen Allhelgonavägen 3. 
Ryssarna ville passa på att hämnas för alla årens krig med den svenska armén och kung Karl XII:s framfart. Bara ett halvår innan attacken på Nyköping hade Karl XII dött i norska Fredrikshald och Sverige var skakat. 

Inglasad veranda och en liten trädgård.

Varför ryssarna skonade detta lilla hus vet ingen. Men huset har ett stort kulturvärde för hela Nyköping. 
– Här bor man med bästa tänkbara läge med bland annat vackra Allhelgonakyrkan som granne och endast ett stenkast till Storgatan och den fina Nyköpingsån, säger mäklaren Josefine Karlsson.
– Huset är både spännande att betrakta från utsidan och att utforska inifrån. 

Nu får huset en ny ägare. Prislappen landade på 4,5 miljoner – 500 000 kr under det begärda priset. Kvadratmeterpriset landade på 69 000 kronor för den anrika villan som har fått en smakfull upprustning. Badrummet på övre plan renoverades för 20 år sedan och den vackra glasverandan har tilläggsisolerats, fått klinkergolv och golvvärme. Innerfönstren är måttbeställda. 

På nedervåningen finns ett smakfullt renoverat kök och ett vardagsrum med vit, fungerande kakelugn. På ena köksväggen har de gamla timmerstockarna och en tapet sparats för att visa upp proveniensen. Om huset är ett av Nyköpings äldsta så ska man ju skryta med det. 
Köket har kombinerad kyl/frys från SMEG och ett platsbyggt städsskåp.

På övervåningen finns sovrummet med ytterligare en kakelugn. I hallväggen finns en lång rad skåp som ger plats åt mycket kläder och andra prylar. Ett litet arbetsrum har också skapats. Värmen kommer från en ny luftvärmepump, kakelugnarna och el-element.

På somrarna kan man sitta i den lilla trädgården och njuta av utsikten – på andra sidan gatan finns den pampiga Allhelgonakyrkan, som också skonades i den ryska invasionen för 300 år sedan.

Sovrummet med kakelugn på övervåningen.
Det anrika huset med den vackra lilla trädgården.
Hallen på övervåningen med många skåp för förvaring.
En liten arbetshörna på övervåningen.
Sovrummet.
Vardagsrummet med fungerande kakelugn.
Vardagsrummet.
Köket.
Köket med den gamla väggen synlig.
Köket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *