Öde i sex år – lyxvåning med fem kakelugnar säljs av Kronofogden

Den 115 kvadrat stora lägenheten på en av Stockholms mest exklusiva adresser har stått tom i sex år. Nu har ägaren hamnat på obestånd och Kronofogden ska auktionera ut våningen för 15,5 miljoner kronor. 
”Lägenheten har en generös invändig takhöjd flera fina originaldetaljer bevarade” skriver besiktningsmännen i sitt protokoll.

Den pampiga kåken på Engelbrektsgatan 41 byggdes 1881, i en av Östermalms finaste stadsdelar. I närheten, mellan Sturegatan och Engelbrektsgatan, utbreder sig Villastaden, där flertalet hus är indragna från gatan med förträdgårdar, en rest från den tid under 1800-talet då det främst fanns villor i området. Väster om Engelbrektsgatan är terrängen mer kuperad, och det har resulterat i Lärkstadens oregelbundna gatunät kantade av nationalromantiska bostadshus. 

Längs gatan ligger ett flertal intressanta byggnader, bl a Trygghuset, Beskowska skolan, Bulgariens ambassad (i den Langenskiöldska villan) och Rumäniens ambassad (i det Palmeska huset). 
Man kan förstå att Kronofogden värderar den stora lägenheten högt. Kvadratmeterpriserna har legat uppe runt 150 000 kronor för bara något år sedan i statuskåkarna. 

Lägenheten som ska säljas har fem kakelugnar, varav en som ser ut som på bilden t v.

”Attraktivt bostadsläge på Östermalm med gångavstånd till de centrala delarna av Stockholm samt nära till både Humlegården, Tekniska Högskolan och Lill Jansskogen” skriver värderingsmännen.

115 kvadratmeter är fördelat på fyra rum och kök med vackra originaldetaljer bevarade: pardörrar med utsmyckade dörröverstycken, djupa fönsternischer, stuckatur, höga golvlister, takrosetter och trägolv. Och i nästan varje rum står en vacker kakelugn. Det är totalt fem stycken, även om inga av dom får användas just nu. ”Eldningsförbud råder i samtliga eldstäder p g a ej genomförd sotning och provtryck samt att tidigare besiktning har påvisat sprickor i rökgångar vilka inte har åtgärdats” står det i protokollet.

Några av kakelugnarna är vackert utsmyckade, och nästan alla lägenheter i huset har likadan design.
För 10 år sedan renoverades ytskikt och våtrum. Köket uppdaterades och har inretts med vita släta skåpsluckor från Vitali Cucine. Arbetsbänkar i sten och vitt kakel som stänkskydd. Matplatsen rymmer fyra-fem personer, men det finns fler matplatser i den ursprungliga serveringsgången.

Ett helkaklat badrum renoverades för ca tio år sedan. Tvättmaskin och varmvattenbere- dare är inbyggda i en garderob. Dubbla tvättställ med ovanpåliggande handfat i modern design finns också.

”Lägenheten har inretts med en i huvudsak god inrednings- och utrustningsstandard och har varit obebodd de senaste fem-sex åren. Bostaden inger därav ett relativt välhållet intryck med ett begränsat slitage av ytskikt och maskinell utrustning” skriver besiktningsmännen inför auktionen som sker den 5 april i Sundbyberg. Utgångspriset är 15,5 miljoner, men om intresset är svalt kan priset gå ner någon miljon.
Månadsavgiften är relativt låg, ca 3 500 kronor.

Det är sällan den här typen av bostäder hamnar på exekutiv auktion. Vad som hänt med ägaren är oklart, men personen har dessvärre hamnat på obestånd av någon anledning. 
Obestånd innebär att inte kunna betala sina skulder och att det förhållandet inte är tillfälligt. De vanligaste åtgärderna blir då utmätning i lön eller i egendom. Det är ett beslut som tas av Kronofogden efter ansökan av fordringsägare.

Ett företag (eller en person) är på obestånd om man inte i rätt tid kan betala sina skulder och problemet inte bara är tillfälligt. Obestånd brukar även kallas insolvens. 
Vad som menas med tillfälligt är inte helt klart men någon lång tid är det aldrig tal om, kanske högst någon månad.

Se Kronofogdens annons här

T v bild från balkongen på innergården. T h lägenhetens planlösning där kakelugnarna är markerade.
Från lägenhetens sovrum når man balkongen med utsikt över innergården.
Gatan utanför – med flertal pampiga och anrika hus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *