Nya försöket sälja strandhuset på ”surströmmingsön”

Kronofogden fick för dåliga bud på det lilla strandnära huset på Ulvön utanför Härnösand. Nu görs ett nytt försök på en exekutiv auktion. Men priset är oförändrat: 825 000 kronor.
”Objektetet bedöms ha ett bra strandnära läge, andel i samfällighet och servitut på strand” skriver värderingsmännen

Ulvön är ett namn som kanske klingar bekant om du gillar surströmming? Ön är känd för att vara surströmmingens ö – platsen där surströmmingen började tillverkas i större volymer. 
Sedan 1999 finns Surströmmingsakademien på Ulvön med syfte att bibehålla surömmingskulturen och främja utvecklingen av den delikata norrlandsrätten. Man tar sig till lättast till Ulvön med färja eller båt från Härnösand och det är en historisk miljö som blivit populär bland sommarbesökare.

På den nordvästra delen av ”Bottenhavets pärla” (som Ulvön brukar kallas) finns nu ett sommarhus som ska säljas av Kronofogden på exekutiv auktion den 8 juni. Här kan du själv åka ut med båt och fiska den åtråvärda strömmingen eftersom huset har ett bra strandnära läge, andel i samfällighet och servitut på strand. 

Sommarhuset på 42 kvadrat – med utsikt mot havet.

Det här är andra försöket av Kronofogden att sälja den 42 kvadratmeter stora sommarstugan (med tre rum och kök). I vintras uppskattades marknadsvärdet till 825 000 kronor efter lite osäkerhet. Och uppenbarligen ansåg spekulanter att priset var för högt.

”Objektetet bedöms ha ett bra strandnära läge, andel i samfällighet och servitut på strand. Byggnaden är mindre med enkel standard” skriver värderingsmännen som åkt till ön för att bedöma vad Kronofogden ska sätta för marknadsvärde. Och det här lite osäkerhet har uppstått.
”En grannfastighet såldes 2019 för 300 000 kr. Detta synes dock avse en affär mellan närstående med oklara förutsättningar. I relation till boarean varierar köpeskillingarna mellan ca 9 000–30 000 kronor per kvadratmeter ” står det i rapporten.

Eftersom den aktuella sommarstugan är 42 kvadratmeter stor och standarden är enkel så har värdet bedömts vara mellan 650 000 och en miljon kronor. 
Huset står trots allt nära havet och det finns ett servitut på strand – och det bör vara ganska attraktivt för en ny ägare. Ett servitut är en form av avtal knutet till fastigheten, inte till en viss person. Servitutet gäller alltså oavsett vem som äger fastigheten. Servitut gäller i regel tills vidare och har inget slutdatum.

Så Kronofogden har bestämt sig för att marknadsvärdet fortfarande är 825 000 kronor. 
”Sökningar har även gjorts avseende försäljningar i ett större kustområde från 2016 och framåt avseende strandnära byggnader och värdet bland dessa varierar. Bland de högre prisnivåerna finns huvudsakligen objekt omkring hamnområdet, nyare byggnader och fastigheter med strandtomt” skriver värderingsmännen.

Förutom surströmming så förknippas Ulvön med författaren Ludvig ”Lubbe” Nordström. Han kom till Ulvön i april 1905. Lubbe arbetade som journalist på Sundsvalls Tidning, men ville prova möjligheter att skriva dikter, och flyttade till Ulvön. 
I brev till vänner skrev Lubbe om den fantastiska naturen. Men redan efter ett par månader lämnade han skrivandet och tog tjänst som fiskardräng. I några månader delade han det hårda livet med befolkningen. Om livet som fiskardräng har Lubbe skrivit i boken Bottenhavsfiskare från 1914. 

Se Kronofogdens annons här

Utsikten från det lilla sommarhuset.
Kronofogden vill ha 825 000 kr för sommarhuset på Ulvön.
I Ulvöhamn finns ett hotell och längs bryggan står de små pittoreska fiskarbodarna. 
Det populära hotellet i Ulvöhamn.
Sommarhuset ligger på Ulvöns nordvästra del.