Nya försöket att sälja skärgårdsvillan – så mycket hoppas Kronofogden få

Längre ut i skärgården kan man knappt komma. Här i yttersta kustbandet försöker Kronofogden att sälja ett 195 kvadratmeter stort skärgårdshus på auktion. Det är andra försöket i vinter.
”Fastigheten har ett trevligt läge, cirka 1,8 km öster om Arholma brygga” skriver Kronofogden. 

Arholma-Idös naturreservat med sina stora och flacka öar ligger exponerat mot Ålands hav. Det här är en kulturbygd där jordbruk, jakt, fiske och sjöfart varit den vanligaste försörjningen under århundranden. Farleden mellan den svenska och åländska skärgården har under mycket lång tid passerat Arholma.
Några kilometer från Arholma brygga ligger ett rött hus, som nu är utmätt av Kronofogden och ska säljas på exekutiv auktion den 13 april. Vid första försöket för några månader sedan fanns inte tillräckligt många seriösa spekulanter.

Villan säljs ihop med ett stort uthus och besiktningsmän har varit på plats för att avgöra fastighetens standard, en procedur som alltid sker inför en exekutiv auktion. 
”Huvudbyggnaden, som är från Grisslehamnsstugan AB, har en generös invändig takhöjd om ca 2,40 m på entrévåningen och ca 2,30 m på övervåningen” skriver besiktningsmännen. 

Skärgårdshuset på Arholma, nordost om Norrtälje.

”Byggnadens planlösning fördelar sig på bottenvåningen över en väl tilltagen entré med klinkergolv och gott om möjlighet till avhängning, en inre hall, ett wc/duschrum med en bastu, tvättstuga med groventré, sovrum med en platsbyggd förvaringsmöbel, ett vardagsrum med en kakelugn och ett rymligt kök med vedspis samt matplats för många.”

Köket har utgång till en stor altan och har inretts med spegelluckor och vitrinskåp i ljus grön/brun/grå ton. Arbetsbänkar består av trä, rostfritt och granit. ”Matplats för många och byggnaden har fina inredningsdetaljer i harmoni med byggnadens karaktär med bland annat trägolv, spegelsnickerier i köket, platsbyggda inredningsdetaljer, vedspis och kakelugn” konstaterar besiktningen. 

Det är ett torrt språk som används för att beskriva det stora huset byggt 1993, och bakom besiktningen ligger förstås en familjs svåra situation. Det är några som tvingas ut ur huset efter ekonomiska problem och nu ska skulden till skattemyndigheten regleras genom en auktion. 

Kronofogdens utgångsbud för huset är även på det andra försöket 5,5 miljoner kronor, men kan nog acceptera ett köp på fem miljoner.
I köpet ingår en båtbrygga i Österhamnen 600 meter söder om fastigheten.
”Marknadsvärdet hänför sig till värdetidpunkten augusti 2022. Värderingen utförs med ortsprismetoden vilket innebär jämförelser av köpeskillingar för objekt liknande värderingsobjektet, samt utifrån erfarenhetsmässig kännedom om efterfrågan” skriver värderingsmännen.

Om man vill åka till Stockholm så hoppar man bara på Waxholmsbolagets båtar från Arholma brygga. På ön även livsmedelsaffär, mack, restauranger och pensionat.
Huset visas upp 1 februari och den 9 februari sker auktionen i Kronofogdens lokaler i Sundbyberg. 

Se Kronofogdens annons här 

195 kvadratmeters boyta.
Egen brygga 600 meter från huset.
Arholmas vackra natur.

Snabbfakta exekutiv auktion:

Kronofogden ordnar bara en visning, oftast under veckodagar. 
Ingen möjlighet till egen besiktning, man köper huseti befintligt skick.
Auktionen sker på utannonserat datum på plats hos Kronofogden.
Handpenningen ska betalas direkt.
Man kan inte ångra köpet utan att förlora handpenningen.
Vissa banker erbjuder inte bolån vid köp från Kronofogden.