Ny app hjälper folk på bostadsvisningar

Den svenske entreprenören Martin Bergqvist vill att du ska slippa obehagliga överraskningar när det är dags att köpa en bostad. Därför har han skapat en ny app, Visningsguiden.
– Målet med den nya appen är att ingen ska flytta in utan att ha fått information om att det t ex snart kommer bli ett stambyte eller att det är en fuktskada i köket, säger han.

Martin Bergqvist har länge tyckt att det råder en obalans vid bostadsaffärer – säljare och hyresvärdar har ett för stort informationsövertag om bostäder och det stöd som finns tillgängligt för köpare är begränsat. 
– I stort sett är du utelämnad till säljarens mäklare. För vad är det egentligen duska titta efter när du är på bostadsvisning? Vad är det du ska fråga mäklaren? Och vad är det viktigaste att förstå kring föreningens ekonomi? säger Martin Bergqvist. 

Han har grundat appen Visningsguiden med målet att ingen ska flytta in utan att ha fått information om att det t ex snart kommer bli ett stambyte, att det ligger en högljudd nattklubb på gatan nedanför, att huset mittemot snart ska få två våningar till och skymma din utsikt mot parken eller att det är en fuktskada i köket. 

Appen vill ävenhjälpa människor undvika att köpa en lägenhet där föreningen snart kommer behöva chockhöja avgiften p g ga dålig ekonomi. Eller så kan appen hjälpa en spekulant att prioritera mellan olika bostäder.
– Nya Visningsguiden ger stöd i ett av livets viktigaste beslut, och är den första tjänsten som riktar in sig mot att hjälpa köparen, säger han.
– Enligt SCB flyttade mer än 1,5 miljoner människor i Sverige 2022 och Visningsguiden erbjuder en efterfrågad och kostnadsfri funktion.

”Visningsguiden hjälper dig att få ut det mesta av lägenhetsvisningar, oavsett om du letar bostadsrätt eller hyresrätt. Guiden hjälper dig också räkna på boendeekonomin. Målet är att du ska hitta ett hem att trivas i och att du som letar bostadsrätt ska undvika finansiella svårigheter” stor det på sajtens hemsida. 
Appen går att ladda ner gratis på App Store eller Google Play.