Nu kan du köpa svenska ”Fångarna på fortet” 

Det är en enorm byggnad som blivit äventyrskonceptet Boda Borg. Här har familjer och skolklasser lekt ”Fångarna på fortet” genom åren. Ja, även kungen och drottningen kom hit för att få lite kul.
Men nu säljs allt i Torpshammar, väster om Sundsvall, för 4,5 miljoner kronor. För det priset får du 5 800 kvadratmeter lekyta och fem hektar mark intill älven Ljungan. 

1930 byggdes ett enormt hus strax utanför Torpshammar i Medelpad för att bli ett vårdhem  för personer med särskilda behov. Men på 70-talet övergavs allt och i 20 år stod hela anläggningen öde och kallställd.
Några lokala entreprenörer ville skapa upplevelseturism i sin glesbygd, som behövde fler arbetstillfällen och något som lockade folk. Det blev ett digert jobb, värmesystemet var sönderrostat och huset väldigt nedslitet. 

Boda Borg köptes för en krona – och sen byggdes hela huset om för att bli som ett ”tv-spel på riktigt”. Idén var att kunna simulera det som händer i tv-spelvärlden. Man experimenterade med mattor som larmar när man kliver på fel ställe, ellås som automatiskt reglerar dörrar, lampor som visar om man agerat rätt eller fel. 

1995 stod Boda Borg klart för att ta emot besökare. Trots att anläggningen inte var fullt utbyggd och marknadsföringen minimal var intresset stort. 
Besökarna tyckte det var roligt och ryktet spred sig. Mellan maj och november kom 14 200 besökare (i ett samhälle med 800 invånare). I maj 1996 var Boda Borg utbyggt och förbättrat, då kom kung Carl Gustaf och drottningen Silvia på besök och visade stor entusiasm när de testade de olika banorna. 
Fem år tidigare hade TV4:s produktion ”Fångarna på fortet” gjort stor succé, och svenska folket ville gärna testa liknande äventyrsbanor.

Idag är Boda Borg ett stort koncept med banor på många svenska orter och ett huvudkontor i Kalifornien, USA. Koncernen har bestämt sig för att sälja huset där det svenska konceptet startade, ”världens första Boda Borg”. För 4,5 miljoner kronor får en köpare 5 800 kvadratmeter lekyta och fem hektar mark intill älven Ljungan. 

Huset har massor av specialdesignade lekrum och i lokalerna finns även kiosk, kontor, lägenhet, matsal, storkök, konferensanläggningar och relaxavdelning. Ja, det finns även ett  vandrarhem med 18 rum med 72 bäddar.
– Restaurangen har två matsalar och ett fullt utrustat restaurangkök. Här finns också tre konferenssalar samt flera sällskapsytor och en relaxavdelning med bastu för 30 personer. Det finns även en separat lägenhet om tre rum och kök med egen entré, upplyser mäklaren Karin Hildingsson på Carlsson Ring
– Det här är en fastighet med enorm potential för flera olika typer av verksamhet. 

Och om man mot förmodan skulle tycka att det behövs ännu mer utrymme så finns också en outnyttjad vindsvåning med potential. I köpet ingår i princip allt lösöre som finns på fastigheten och i byggnaderna. 

Uppvärmning sker med hjälp av jordvärme, annars skulle nog elkostnaderna rusa iväg i de stora lokalerna.
Du kanske är nyfiken på driftskostnaderna? Här har ägarna gjort en liten uppställning:
Uppvärmning 153 000 kr, per år.
Försäkring inkl. företagsförsäkring 54 000 kr.
Vatten, avlopp och renhållning 22 000 kr.
Total summa per år: 231 000 kr (ca 19 000 kr/mån). 

Observera att siffrorna endast är en uppskattning baserad på nuvarande ägares uppgifter för 2022. Utöver detta tillkommer fastighetsavgift på 12 000 kr.

Se annonsen här

Boda Borg strax utanför Torpshammar Ånge kommun.
Ett hus fullt av äventyrsrum.
Ett av alla äventyrsrum.
Många familjer och skolklasser har testat Boda Borg sedan 1995.
En av flera restauranger.
5 800 kvadratmeter lekyta – och utöver det finns en outnyttjad vind.
Restaurang.
Restaurangkök.
Konferenslokaler.
Vandrarhem.
En outnyttjad aula.
Vandrarhem med många bäddar.
Fem hektar mark ingår i köpet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *