Lantvillan kan bli sommarens största fynd 

Ett billigare hus än så här kan man knappast få. Den 133 kvadratmeter stora träkåken kommer att kosta max 100 000 kronor på Kronofogdens auktion. Men var beredd på att lägga ner en summa på renovering. 
”Allt i källaren har frusit under vintern, rikligt med fukt på golvet. Källargolvet har frusit så golvet är sprucket med stora nivåskillnader” skriver värderingsmännen som varit på plats i Vindelns kommun.

Mellan Umeå och Lycksele i Västerbotten finns den lilla kommunen Vindeln. Här har invånarna levt av skogen i århundraden, den har traditionellt utgjort basen för näringslivet och även tillverkningsindustrin har fortsatt vara relaterad till skogen. 
Och Vindelns kommun vill gärna locka hit besökare med löfte om fina naturupplevelser: 
”En av våra främsta tillgångar är vår vackra natur, som erbjuder en uppsjö av friluftsaktiviteter, året om. På vintern kan du åka skidor utför och på längden, köra skoter längs vackra leder, eller susa fram efter ett hundspann. Sommarhalvårets vackra natur lockar till en aktiv fritid med forsränning, jakt, fiske och många andra friluftsaktiviteter” skriver Vindelns kommun.

Den som uppskattar barrskog, myrmark, jakt och fiske kanske vill flytta till Strycksele – tre mil norr om Vindeln – där ett 75 år gammalt hus nu ska säljas på exekutiv auktion av Kronofogden. Och det ser ut att bli ett av sommarens billigaste husaffärer. Det begärda priset är 100 000 kronor, men kan säkert bli billigare än så den 14 juni när huset ska klubbas. 

I köpet ingår en stor ladugård fylld med loppisfynd.

Värderingsmän var på plats under våren (innan snön smälte) vid fastigheten Gottland 17 och efter besöket finns inget större hopp om att få något stort belopp till borgenärer. 
”Allt i källaren har frusit under vintern, rikligt med fukt på golvet. Källargolvet har frusit så golvet är sprucket med stora nivåskillnader. Öppet i källartak där de bl a bytt ut avloppsrör. En vägg buktar. Stuprör skickar vatten rakt ner kring grunden” står det i rapporten.

Huset är byggt 1948 och har visserligen ganska moderna 2-glasfönster, men värderingsmännen misstänker att den väldigt gamla vedpannan kan vara från 40-talet och det är dessutom osäkert i vilket skick den är.
”Rikligt med råttlort över hela huset. Det var el i huset vid besiktningen och frysen i köket var igång, men den har osäker funktion för allt i frysen luktade väldigt illa” skriver värderingsmännen.

För 100 000 kronor får man även en ladugårdsbyggnad som är välfylld med ägarens loppisfynd. Exakt vilka prylar som gömmer sig där har Kronofogden inte gått närmare in på. Men kanske kan det vara bortglömda rariteter, som gör att köpet blir ännu mer spännande.
Ladugården verkar vara i bättre skick än boningshuset: ”Byggnaden i sig är i ganska god kondition. Få spår av fukt och helt plåttak” står det i rapporten.
Kronofogden bjuder på väldigt få bilder, det är faktiskt en enda bild av boningshuset och en på ladugården. Den som är intresserad av ett köp måste ta sig till Strycksele när Kronofogden ordnar visning på plats, den 7 juni. 

Fasaden består av rödmålad eternitplatta och taket är av plåt. 133 kvadratmeter boyta fördelas på tre rum och kök. Takskivor har bågnat och flagnat och köket verkar ha vitvaror från 70-talet. Rödoranga eller blåa tapeter finns på väggarna, på båda våningarna. Sovrummet finns på övervåningen och har trägolv. I övrigt är det mest plastmattor. 
”Fastigheten har eget vatten från källa på annan mark och eget avlopp – snö vid besiktningen och ingen avloppsbrunn synlig. Elen var vid besiktningen i gång” skriver värderingsmännen.

Se Kronofogdens annons här 

Den enda bild som Kronofogden har tagit på huset.
Vindelns kommun är känd för sina häftiga naturupplevelser.
Vindelälven rinner förbi.
Vindelälven.

Snabbfakta Vindeln

Det finns 53 naturreservat i Vindelns kommun. I Vorrberget finns både gammelskog och sumpskog med träd som är över 300 år gamla. Där trivs växter som den sällsynta orkidén skogsfru och de hotade arterna lappticka och rynkskinn.

I närheten av Vindeln ligger Vindelforsarnas naturreservat, som även är klassat som Natura 2000-område. Förutom de mäktiga forskarna finns även växter så som klot- och ögonpyrola, vänderot, harsyra och kanelros. I området finns också ett 30-tal fornlämningar.