Jessicas hus är 2,2 meter smalt – titta in i unika hemmet 

Vid första anblicken ser man knappt huset som står inklämt mellan stora tegelvillor. Men här bor Jessica – och hon stortrivs med sitt ultrasmala hem.
– Det är faktiskt bara 2,2 meter brett, och alla möblerna har köpts för att passa in i de smala rummen, säger hon. 

Det märkliga glashuset i Toronto, Kanada, ser ut som en tillbyggnad för att fylla ut utrymmet mellan två tegelhus. Men här har huset stått ända sedan 1889, lika smalt och udda som nu. Huset har moderniserats med en glasfasad både på fram- och baksida och släpper in mycket ljus i de trånga, labyrintliknande utrymmena. 
– Solen når in i huset under i princip hela dagen tack vare takfönster. De flesta rum är faktiskt ljusa och mysiga. Och jag har gjort vad jag har kunnat för att anpassa mig till de väldigt speciella ytorna, förklarar Jessica.

Huets yttermått är 2,4 meter, men insidan är några decimeter smalare. Det bredaste rummet är köket – 2,2 meters bredd – men har utrustats med det mesta. 
– Mina vitvaror är mindre än i de flesta hem och det beror på att ytterdörren är så smal, 56 centimeter, och därför har jag inte kunnat släpa in större saker, säger Jessica.

Kika in i Jessicas rekordsmala hem.

Alla möbler hon har i hemmet har kunnat klämmas in genom ytterdörren, förutom en blå fåtölj som står en trappa upp i ”biblioteket”. Den möbeln fick hissas in genom fönstret med vissa besvär. 
Jessicas unika hus är uppdelat i fem våningar, inklusive källaren. Det är totalt 130 kvadratmeter boyta. 
På entrévåningen finns köket, som känns rymligast eftersom det är högt i tak.
– Det är ett ljust rum, tack vare det stora fönstret och öppningarna genom trappan, säger hon.

Trappan ja…den slingrar sig genom alla våningar och står centralt placerad. De flesta av husets vatten- och värmeledningar klänger också intill trappan, men Jessica har hittat smarta lösningar på det mesta för att skapa extra utrymmen och skapa en känsla av utrymme.

Totalt finns fem våningar – inklusive källaren – i ett av världens smalaste hem. Det är helt enkelt ett rum på varje våning med ett ovanligt rymligt badrum i källaren. Dessutom fins två extra toaletter, så hon slipper springa upp och ner för trapporna.
– Det finns inget rum där man kan undvika en trappa, säger hon.

För bara några månader sedan installerade Jessica dessutom ett badkar på tredje våningen, intill ett panoramafönster. Det har tillfört hemmet ytterligare en stor mysfaktor. 
I vardagsrummet har faktiskt en liten soffa fått plats, och Jessica tillbringar mycket tid på balkongen mot den lilla lugna innegården. ”Det är väldigt lugnt och tyst trots att huset står mitt i stan”. 

Näst högst upp i huset finns sovrummet. Och visst, det får inte plats en fullstor dubbelsäng. Men en ”queen size” har Jessica ändå lyckats klämma in. Om man tar en mysig liten spiraltrappa upp så kommer man till vindsutrymmet där Jessica har skapat en arbetsföra och en garderob. 

Jessica har inga planer att flytta från sitt ultrasmala hus. Hon hyllar den tidigare ägaren, en  arkitekt, som kom på idén för ca 40 år sedan att skapa det här ljusa, smarta hemmet där man ju faktiskt får plats med allt som man behöver. 
– Jag blir trygg av de smala rummen. Jag är lycklig här, säger Jessica.

Jessica i sitt smala kök.
Biblioteket och ovanför ett rum med nyinstallerat badkar.
Köket med plats för två.
Plats för badkar med utsikt.
Den blå fåtöljen fick lyftas in genom ett fönster. Ytterdörren är för smal.
Så såg smala huset ut för 130 år sedan.
Det smala huset i glas 2023.

MEST LÄSTA

Senaste nytt