Hus i Knutby på auktion – garaget har blivit extra sovrum

För 19 år sedan blev den lilla orten Knutby världskänt för ett mord och en religiös sekt. 
Nu kan du få ett kedjehus här för fyndpris. Om några veckor ska fastigheten säljas av Kronofogden på exekutiv auktion.
”Efterfrågan på värderingsobjektet bedöms som något begränsad med hänsyn till de  upprustningsbehov som finns” skriver värderingsmännen som besökt huset. 

Knutby, fyra mil öster om Uppsala, är en liten tätort med 560 invånare där kanske ingenting blir sig likt igen. Orten förknippas fortfarande starkt med en religiös sekt och ett tragiskt mord trots att det har gått 19 år. 
Du kanske minns ”Kristi brud” Åsa Waldau, pastorn Helge Fossmo och barnflickan Sara Svensson. Samtliga inblandade var på något sätt delaktiga i Filadelfiaförsamlingen i Knutby.

Den 10 januari 2004 blev en kvinna vid namn Alexandra Fossmo mördad i Knutby. Hon blev skjuten i huvudet med flera skott när hon låg och sov. Hennes man Helge Fossmo åtalades för att ha fått Sara Svensson – i media kallad ”barnflickan” – att begå mordet. Parets granne skadades också svårt.

Orten som blev omtalad över hela världen 2004.

Alexandras syster, Åsa Waldau, var under tiden för mordet pastor i samma församling som Helge Fossmo, och blev därför föremål för en enorm medial uppmärksamhet. Åsa Waldau gavs smeknamnet ”Kristi brud”, då hon 1999 ”förlovat” sig med Jesus, vilket verkställdes av Helge Fossmo.

Efter mordet på hennes syster passade Åsa Waldau på att kapitalisera på epitetet ”Kristi brud”. Ett år efter systerns död startade hon Gränsta Spa i Knutby. 
Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök. I fjol blev han villkorligt frigiven efter att ha bott på ett utslussningsboende sedan april 2021.

Mitt i lilla Knutby – mellan Folkets park och kyrkan – ligger några kedjehus på Ägovägen. 
Ett av husen ska nu säljas på exekutiv auktion den 29 mars. Värderingsmän har varit på plats och skriver sakligt om objektet och området:
”Närområdet består i huvudsak av bostadsbebyggelse med villatomtet samt åkermark söder om fastigheten. I Knutby tätort finns en livsmedelsbutik samt skola och förskolor. Tomten angränsar mot annan småhustomt i väster samt mot lokalgata i norr. Övriga sidor av värderingsobjektet vetter mot grönytor”. 

Kedjehusets boyta är 104 kvadratmeter fördelat på fyra rum och kök. Men för att få lite mer sovplatser har även garaget delats av med sängar. 
”På fastigheten finns ytterligare en byggnad som inrymmer sovdel samt ett förråd i eftersatt skick. Det finns ett altandäck mellan huskropparna” står det i rapporten. 

Huset byggdes för 40 år sedan och det verkar inte ha gjorts så många renoveringar. Besiktningsmännen anser summerar därför husets skick som ”något eftersatt”. På besiktningen upptäcktes mögel i badrum. Även förslitningsskador finns på golv, väggar och lister.
”Efterfrågan på värderingsobjektet bedöms som något begränsad med hänsyn till de  upprustningsbehov som finns” skriver värderingsmännen. 

I övrigt nämns köket som är utrustat med två kombinerade kyl- och frysskåp, spishäll, ugn, mikro och diskmaskin. Det är öppen planlösning mot matplats och ytskikten består av parkettgolv och tapetserade väggar.
Kronofogden menar att ett pris för kedjehuset bör landa på mellan 1,4 miljoner och två miljoner kronor. Utgångsbudet på auktionen blir därför 1,6 miljoner. 

Se Kronofogdens annons här

Kedjehusets exteriör.
Altandäck mellan huskropparna. Garaget har avdelats med sovplatser.
Entrén och del av fasaden. Kronofogden vill ha 1,6 miljoner för kedjehuset.
Kristi brud Åsa Waldau och Helge Fossmo.
Fyra av de sex pastorerna; Kim Wincent, Peter Gembäck, Åsa Waldau och Emma Gembäck. I bakgrunden syns det hus Helge Fossmo bodde i tillsammans med sin familj och Barnflickan.
Åsa Waldau.

Snabbfakta Knutbydramat 2004

Den 10 januari 2004 mördades Alexandra Fossmo, 25, i det lilla samhället Gränsta, utanför Knutby. Hennes granne, David Linde, skottskadades också. Dåden utfördes av den då 26-årige barnflickan Sara Svensson, på inrådan av Alexandras make, pastor Helge Fossmo.

Barnflickan menade däremot att Gud hade beordrat henne att utföra gärningarna och att hon agerat ensam. En förklaring som rätten inte köpte.  Sara Svensson dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök och Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök.

Alexandras syster, Åsa Waldau, var under tiden för mordet pastor i samma församling som Helge Fossmo. Hon gavs smeknamnet ”Kristi brud”, ett namn som anspelar på ett begrepp myntat i det Gamla Testamentet där Israel beskrivs som ”Kristi brud”. Knutbyförsamlingens egna tolkning innebar istället att Åsa Waldau skulle bli Kristus brud i livet efter döden.

Helge Fossmo menade att Åsa Waldau var den verkliga ledaren för församlingen. Fossmo påstår även att han 1999 inledde en sexuell relation med Åsa Waldau.
– Det äcklar mig. Det har aldrig varit så, jag har aldrig sett honom naken ens. Vilken obehaglig människa att sitta och påstå något sånt från fängelset, bara för att smutsa ner mig, sa hon i en intervju i Expressen.

Waldau menar att Fossmo hatade henne för att var kvinna och ”starkare”. Fossmo menar att han var rädd för Waldau och att hon var ”skrämmande” när hon blev arg.
Den 23 januari 2022 blev Helge Fossmo (numera Iversen) villkorligt frigiven efter att ha bott på ett utslussningsboende sedan april 2021.