Vad kostar en dusch? Så dyrt kan det vara vintern 2022 / 2023

Att duscha kan bli en dyrbar lyx i vinter, om elpriserna fortsätter att stiga.
Ett elpris på 7,70 kronor per kilowatt innebär att en dusch kostar ca 2,30 kronor i minuten.
Nu visar en uträkning att du kan spara tusentals kronor varje månad på att minska tiden i duschen.

Vad kostar egentligen en dusch just nu? Ett svenskt hushåll använder i snitt 140 liter vatten per person och dygn. I vinter kan den vattenförbrukningen orsaka en smärre chock i vinter när elräkningen ska betalas.

En vanlig dusch har ett normalt vattenflöde på cirka 0,2 liter per sekund. För att värma upp vattnet krävs det energi och en elförbrukning. 

– En dusch på 40 graders värme motsvarar en effekt på 25 kilowatt, säger Jan-Erik Nowacki, teknisk expert på Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen. 

I somras sattes ett nationellt prisrekord i södra Sverige när elpriset var uppe på 7,70 kronor per kilowatt, något som riskerar att slås i vinter. 

Prisrekordet betydde i praktiken ett duschpris på upp emot 2,30 kronor – i minuten.

Personer mellan 18 och 29 år duschar i genomsnitt 12 minuter.

Det finns utförlig statistik på hur länge vi normalt duschar: 
Två vuxna personer mellan 18 och 29 år duschar i snitt 12 minuter var om dagen, enligt statistik från Vattenbarometern 2022. 

Det skulle motsvara ett pris på nästan 3 400 kronor i månaden. 

Skulle två vuxna minska duschtiden till fem minuter var i stället så skulle det innebära att man kom under tusenlappen (990 kronor) och alltså sparade 1 400 kronor månadsvis, eller cirka 16 800 kronor om året (förutsatt att elpriset fortsätter ligga på en hög nivå). 

– I svenska hushåll använder vi i snitt 140 liter dricksvatten per person och dygn, något som inte kommer att vara hållbart för någon i vinter. Vi behöver framför allt duscha kortare tid, säger Christina Holmberg på företaget Grohe. 

– Du kan även duscha kallt men tänk på att det inte räcker att duscha ljummet då det drar lika mycket energi som en varmdusch, utan dra tillbaka hela reglaget så att värmen verkligen är på noll. Duschandet lär dessutom bli väldigt kort om du duschar iskallt så då slår du två flugor i en smäll.

Så länge duschar svenskarna i genomsnitt

18-29 år: 12 min
30-39 år: 10 min
40-49 år: 7,5 min
50-59 år: 6,5 min
60 år och äldre: 5,5 min

Ett bad kräver 150 liter vatten varje gång.

Fem tips vid ditt duschande för att spara tusenlappar i vinter

• Korta ner din duschtid och undvik badkar
För att minska din vattenförbrukning är det viktigt att korta ner sin duschtid. I Sverige duschar gemene man i snitt åtta minuter per dusch – försök halvera den tiden med en målsättning på fyra minuter. 

Ställ en timer eller varför inte använd en av dina favoritlåtar med sluttid på fyra minuter som hjälp i badrummet? Dessutom är badkaret en stor vattenbov som motsvarar cirka 150 liter vatten varje gång. Ta i stället en dusch.

• Investera i vatten- och energisparande produkter
Att minska sin vattenförbrukning är något som alla människor bör sträva efter, och det finns utvecklade hjälpmedel. Investera exempelvis i ett vattensparande duschmunstycke. 

• Dra hellre ner på tiden än temperaturen
Att duscha kallt är ett bra alternativ för att minska på din energiförbrukning och har bra hälsofördelar. Men tänk på att det inte räcker med att duscha ljummet, det drar lika mycket energi som en varmdusch.
Värmereglaget i din dusch ska stå på noll för att du ska få effekt av ditt energisparande. Fokusera istället på att dra ner din duschtid, vilket är ett effektivt sätt oavsett temperatur på vattnet.

• Stäng av vattnet när du tvålar in dig och borstar tänderna
Undvik resursslösande rutiner, som att låta liter av vatten rinna ner i avloppet samtidigt som du tvålar in dig, borstar tänderna eller ännu värre, att borsta tänderna i duschen. Det här är enkla åtgärder som du och din familj kan spara tusenlappar genom.

• Undvik vattenslöseri genom att kontrollera din packning
Ljudet av en droppande kran kan göra dig galen, det kan också göra dig fattig. 

Ett långsamt dropp, en gång per sekund, kan bli 20 liter vatten på en dag. Men det går att göra något åt problemet, vilket också sparar dig tusentals kronor på vattenräkningen. 

Till exempel bör du lära dig att byta packning till din kran, något som din plånbok kommer att jubla över då du enbart spenderar en tia.

MEST LÄSTA

Senaste nytt