Här bodde arkitekten tills han blev 100 – prissänks med miljoner

Den prisbelönte norske arkitekten Alf Folmer byggde sitt eget hus och levde här tills han blev 100 år. I fjol avled han – och nu är den legendariska villan i Saltsjöbaden till salu för reapriset 16,9 miljoner kronor.
– Huset var på sin tid uppmärksammad över hela världen och lockar än idag arkitekturintresserade, säger Henrik Silver, mäklare på Bjurfors.

1954 var Saltsjöbaden en avlägsen och relativt glesbefolkad del i Stockholms skärgård. Men den 30-årige norske arkitekten Alf Folmer såg tidigt skönheten i den klippiga naturen och utsikten över Baggensfjärden. Här ville han skapa sitt eget hem, med en arkitektur som skulle sticka ut. 
Alf Folmer hade börjat samarbeta med modernistiska legendarer som Le Corbusier och Bruno Mathson – och hans hus speglar tidsandan och inriktningen i arkitektur. 

Huset var synnerligen speciellt och före sin tid: dels för den futuristiska gestaltningen och dels för att fasadens avfasade moduler kläddes i det nya materialet glasfiber. Än idag kommer arkitekturintresserade från hela världen för att ta en närmare titt på huset.

Alf Folmers hyllade villa från 1954.

Men det är inte lätt att se huset på Fjällvägen: det står väl dolt bakom träd och stora buskar. Villans höga granitgrund tar vid där den branta klippan slutar och skapar, tillsammans med entréplanets stora glaspartier, illusionen av en svävande byggnad.

– Läget på toppen av exklusiva Baggensudden, nära både skärgård och innerstad, knappt ett par hundra meter till bad- och båtliv, behöver troligen ingen större införsäljning. Det här är en ikonisk privatvilla med uppmärksammad arkitektur, säger Henrik Silver, mäklare på Bjurfors.

Alf Folmers ljusa villa är fylld av orörda originaldetaljer, rena material och tidlöst moderna arkitekturlinjer. Konstruktionen är tidstroget gedigen med i princip bara massiva naturmaterial. 
– Men visst behöver huset en hel del renovering och modern bekvämlighet, säger Henrik Silver.

Bilderna inifrån huset visar ganska slitna heltäckningsmattor och ytskikt som kanske behöver putsas upp. Man får inte glömma att det var så här arkitekten skapade sitt hem redan för 68 år sedan – och det är fortfarande ett väldigt vackert hus. Här bodde Alf Folmer fram till sin död i fjol då han blev drygt 100 år gammal.

– Villans mäktiga glasentré, ovanför en trätrappa lika bred som huset, känns mer som en foajé. Och ytterligare en glasvägg in mot entréplanet markerar den transparenta övergången mellan ute och inne, säger Henrik Silver.

Även bibliotekets design imponerar på besökare:
– På övervåningen öppnar sig villans enorma bibliotek. Längs hela ytterväggen löper en rad med kvadratiska glaspartier ut mot grönskan och branten. De stora och ljusa ytorna känns bokstavligen öppna för allt från tevespel och tonårshäng till musikrum eller platsen för familjens fredagskvällar framför teven, säger Henrik Silver på Bjurfors.

Huset har 233 kvadratmeters boyta fördelat på åtta rum, varav flera stora sällskapsrum där fönster ger fantastisk utsikt. Tidigare under vintern var prislappen 19,5 miljoner kronor, men nu har säljarna sänkt det till 16,9 miljoner. En rabatt på 2,6 miljoner. 
– De stora sällskapsytorna känns evigt moderna och genomkorsade av massivt ljus från två håll. De närmast heltäckande glaspartierna en milt sagt spektakulär utsikt. Vyerna är nästan svindlande med helt fri horisont och Neglinges grönskande villastad i förgrunden. 

Norskfödde Alf Folmer ritade stadsplaner för en mängd svenska städer och orter, bland annat Grums, Karlstad, Vålberg och Gräsmark i Värmland. 
1951 gifte sig Alf med sin Eva i Danmark, två gånger. Först i Svenska kyrkan och några dagar senare i den Liberala katolska kyrkan på Lolland. 95 år gammal bokdebuterade Alf Folmer med biografin “Gutten fra sjokoladefabrikken”, som handlar om hans barndom i Oslo.

Se annonsen här 

Stort dubbelgarage strax nedanför villan.
Alf Folmer gick bort i fjol, 100 år gammal.
Det stora vardagsrummet med fantastisk utsikt.
Längst bort syns arbetskök och matplats.
Villans övre etage.
Högt placerad på klipporna på Baggensudden.
Öppen spis.

MEST LÄSTA

Senaste nytt