Här bodde adelsfamiljer – nu säljs anrika herrgården av Kronofogden

Den stora herrgården har anor från 1600-talet och här har flera kända svenska adelsfamiljer bott. Men husen på Bredene Säteri övergavs och lämnades åt sitt öde. Nu säljs den förfallna egendomen på exekutiv auktion av Kronofogden. 

Bredene säteri utanför Säffle är en av Värmlands allra största och mest anrika egendomar. Den stora gården finns upptagen i kartor och dokument redan på 1600-talet. Här har kända svenska adelsfamiljer som Stork, Bååt, Roos, Uggla, Taube, Bratt, Reimers och Örtendahl bott tidigare. Även den kände konstnären och violinisten har David Lundahl har bott på egendomen. 

Men någon gång på 1900-talet hände något som gjorde att de stora vackra byggnaderna övergavs. Under många har bostadshuset fått stå och förfalla, trots att gården har fortsatt att användas för jordbruk. 

Växtligheten börjar ta över runt den pampiga herrgårdsbyggnaden.
Så här såg Bredene ut i sina glansdagar i början av 1900-talet. Egendomen har varit hem åt flera kända adelsfamiljer.

Nu säljs Bredene Säteri på exekutiv auktion av Kronofogden, och det är en spöklikt förfallen egendom som väntar på köparen. Den en gång så praktfulla huvudbyggnaden på 370 kvadratmeter är idag i ett sorgligt skick med trasiga fönster och rutten fasad. Runt om huset börjar växtligheten ta över. 
– Bostaden är i förfall och har varit utan el och VA sedan många år, uppger värderingsmannen.

Flera lador och ekonomibyggnader är också i ett sorgligt skick och kommer knappast att gå att rädda. Men det finns också svinstall som tycks vara av nyare datum och som verkar vara i bruk och i betydligt bättre skick. Kronofogden tar dock aldrig bilder inifrån byggnader. 

Köparen får också en av Värmlands större jordbruksegendomar. Totalt är Bredene på 514 hektar, varav 289,7 hektar är skog och 206 hektar är åkermark. 

Auktionen kommer att hållas den 21 mars, och eftersom framförallt marken är av stort värde beräknar Kronofogden att egendomen ska säljas för så mycket som 68 miljoner kronor. Om köparen planerar att bo på Bredene väntar dessutom en mycket kostsam renovering. 

Vissa ekonomibyggnader är i betydligt bättre skick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *