Gamla mejeriet förvandlades till bostad – till salu för oväntat lågt pris 

Det här huset har bytt skepnad många gånger under sina 124 år. Sedan 2003 har det gamla mejeriet rustats upp rejält och blivit en smakfull privatbostad med pelare, synligt bjälklag, brädklädda väggar och snedtak. 
Prislappen är ovanligt låg för att vara på Gotland: 2,5 miljoner kronor. 

Ungefär fyra mil söder om Visby finns den lilla byn Eksta och ett hus som varit med om en hel del förvandlingar. Mellan 1890 och 1950 var det ett kooperativt andelsmejeri där de lokala bönderna lämnade mjölk. Idag räknas huset till ett av 36 bevarade mejeribyggnader runt om på Gotland. 

När lagstiftningen började sätta krav på lokaler och utrustning stängdes mejeriet och blev istället bank under några år. Därefter smedja efter en ombyggnad. 
De senaste 20 åren har huset fått lugn och ro som privatbostad – och visst syns fortfarande arvet som industrilokal. 

Den gamla industrilokalen har blivit ett pampigt vardagsrum.

Det gamla mejeriets lokal är nu ett stort rum med högt i tak och fem stora fönster, renoverat men med gamla detaljer bevarade. Rummet har pelare och kaklade väggar, ett nytt isolerat trägolv plus nygjutet golv, samt nyinsatta dörrar i rostfritt stål. 
– Entréplanet domineras av den före detta mejerilokalen, som är ett stort och karaktärsfullt rum, perfekt för den som vill driva verksamhet, men lika härligt att inreda och bo i, säger mäklaren Victor Mikkonen på Historiska Hem.

Även köket på övervåningen är pampigt med öppet upp till nock, synligt bjälklag, brädklädda väggar och snedtak. Här gjordes en stor renovering 2012 och därefter har uppdateringar och förbättringar tillkommit genom åren. Platsbyggda köksskåp från 1950-talet kombineras med arbetsbänkar av ek och rutmönstrade golv. 

I köket finns också en effektiv braskamin som värmer hela övervåningen. 
Intill matlagningsdelen finns en rymlig matrumsdel. Här leder en balkongdörr ut till husets takterrass.
– Det är ett stort, charmigt och kreativt hus för såväl sommarboende som permanentboende, som också har plats för verksamhet av olika slag. Här kan man exempelvis ha ateljé, verkstad, inspelningsstudio, café, butik och mycket mer. Möjligheterna är många, säger Victor Mikkonen.

Totalt boyta är 155 kvadratmeter fördelat på sex rum med smakfulla renoveringar de senaste åren.Badrummet har t ex renoverats i 50-talsstil av en lokal entreprenör. Väggarna är kaklade med vitt kakel samt målade, och på golvet ligger svart- och vitrutig klinker. Handfatet är inkaklat i fönstersmygen.

En 2 300 kvadratmeter stor stor och delvis insynsskyddad tomt omgärdas av häck, buskar och träd. På gården finns fruktträd och bärbuskar. Baksidan är öppen och har vidsträckt utsikt mot betesmarker.

Många svenskars dröm är en sommarstuga eller ett åretruntboende på Sveriges soligaste ö. De senaste åren har huspriserna stuckit iväg rejält och störst efterfrågan har det varit på  på kalkstenshus eller fastigheter nära havet. 
Att det här charmiga gamla mejeriet har en prislapp på 2,5 miljoner kronor måste till stor del bero på att det dels är en bit till havet (ca 1,4 mil) och dels relativt långt från Visby.

Kvadratmeterpriset är 16 100 kronor och det är ett underpris i jämförelse med liknande hus i närheten av Visby eller norra delarna av Gotland. Det är få hus på marknaden just nu som har lika hög charmfaktor som det här gamla mejeriet.

Se mäklarens annons här 

Matdelen i den gamla industrimiljön med pelare och högt i tak.
Öppen planlösning.
Köket på övervåningen med synliga takbjälkar och snedtak.
Köket.
Allrum på övervåningen.
Sovrum.
Sovrum.
Huset har 155 kvadratmeter boyta.
Nyrenoverat badrum.
Handfat med utsikt.
Det gamla mejeriet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *