Experter rasar mot Riksbanken: ”Helt bortom all sans och balans”

Flera experter rasar nu mot Riksbankens chockhöjning av styrräntan. Peter Ingves var för sen på bollen och drar för hårt i nödbromsen. 
– Bisarrt. Helt bortom all sans och balans på Brunkebergstorg, säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö på Twitter. 

Riksbankens räntehöjning på en procent kommer att svida för svenska hushåll och företag. Bolån med rörliga räntor blir många tusenlappar dyrare varje månad. Dessutom ökar andra kostnader som privatlån, billån och privatleasing av bilar. 

Nu får Riksbanken hård kritik av ekonomiska experter som tycker att banken går för hårt fram efter att ha vaknat för sent. 

– Riksbanken var sena på bollen att se inflationen komma, det är därför man nu tvingas dra i nödbromsen och försöker stanna tåget så fort som det går. Lite för fort kanske, för det här går rakt emot vad en riksbank ska göra. Man går från att göra en prognos där man säger att man inte ska höja räntan i år utan först kanske nästa år, till att chockhöja på det här sättet., säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén i Morgonstudion.

LO-ekonomen Torbjörn Höllö är mycket kritisk och skriver på Twitter att det är ”Bisarrt. Helt bortom all sans och balans på Brunkebergstorg”. För SvD utvecklar han sitt resonemang – och menar att energikrisen inte kan lösas med stora räntehöjningar.

– Den svenska inflationen drivs av energikrisen, det är ett importerat problem som bottnar i de tyska gassiffrorna. Vi har inte alls samma problem som till exempel i USA där inflationen har drivit upp lönerna kraftigt, säger han till SvD.

Dagens Industris Victor Munkhammar anser att Riksbanken kommer skapa recession i Sverige:
– Med en monsterhöjning på 100 punkter nu och fler höjningar inom kort hoppas Riksbanken undvika ännu större åtstramningar längre fram. Med tanke på att efterfrågan ser ut att springa in i en vägg kan det mycket väl lyckas.  Hushåll och företag betalar priset.

Men det finns också flera ekonomer som applåderar beskedet och tycker att det är rätt av Riksbanken att ta fram stora räntesläggan. 

– Beskedet visar att osäkerheten kring inflationsutvecklingen är mycket stor och att Riksbanken är tvingade att anpassa penningpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet kring en inflation på 2 procent per år”, skriver SPP:s sparekonom Shoka Åhrman.

MEST LÄSTA

Senaste nytt