Efter prisraset: Nu blir det svårare att flytta och utöka ditt bolån

Nu blir det svårare att byta bank för bolånet eller utöka lånet för renovering. Bankerna gör en ny värdering av din bostad efter prisfallet. 
– Det händer regelbundet att vi säger nej till kunder som vill låna pengar. Den vanligaste orsaken är att återbetalningsförmågan inte bedöms vara tillräcklig för lånet eller att kunden har betalningsanmärkningar, säger Anna Sundblad, presschef på Danske Bank, till DI.

De fallande bostadspriserna påverkar både de som tänker ta nya bolån eller lägga om sina gamla bolån eller ta nya lån för renovering. SEB spår ett boprisfall på 15-20 procent fram till sommaren 2023. 

Om du vill flytta ditt bolån gör banken en ny värdering av din bostad för att du ska kunna få ett nytt bolån.

Bankerna gör dessutom en kreditupplysning och räknar ut hur mycket ett hushåll har kvar att leva på. Dessutom får din amorteringsplan inte ändras på fem år från det att den ingicks. 

Ska du renovera och redan är högt belånad kan det bli omöjligt att utöka bostadslånet, även om det gälle energibesparande åtgärder som till exempel solceller. 

Du får aldrig låna för mer än 85 procent av marknadsvärdet på din bostad. Men så länge du inte ska sälja kan banken inte säga upp ditt lån även om lånets andel av värdet överstiger 85 procent.

Endast om du blir försenad med betalningarna på bostadslånet kan banken säga upp lånet. 

– Så länge kunden inte ska sälja så påverkas inte själva lånet av att priserna faller. Stigande räntor kan orsaka problem i privatekonomin, men den kalkyl som banken gjorde när lånet beviljades innebär att det finns en marginal i kundens ekonomi i fråga om kostnaderna för bolånet”, säger Eva Lindström,  jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå till DI.

MEST LÄSTA

Senaste nytt