Totalt tog det fem år att bygga om lastbilen till ett hem. I stort sett allt har Clayton och Theresa planerat och byggt helt själva.
– Vi tog på oss ett väldigt stort jobb. Men jag var inte förtjust i tillverkarnas husbilar så det var lika bra att skapa något precis så som vi ville ha det, säger Clayton Balabanov.
Clayton och Theresa Balabanov hade fyllt 70 år och ville resa runt i både Kanada (de är från Vancouver) och grannlandet USA under sina fria år som pensionärer. Men det fanns ingen husbil som föll paret i smaken. ”Moderna husbilar verkar inte hålla för åretrunt-boende, bara för några semestermånader” konstaterar Clayton.
Deras lösning har nu blivit uppmärksammat i medier: paret köpte en enorm lastbil på auktion i Texas, körde hem den till Vancouver och började ett omfattande renoveringsarbete. Det tog fem år att plocka ner den begagnade Volvo-lastbilen – en ”Nomad Monster”” från 2004 – och förvandla den till ett permanent boende.
Resultatet är något du inte ser varje dag på en camping: ett rullande hem på 18 hjul, elva ton och 22 meter.
Vattentanken har plats för 1800 liter och ett gigantiskt batteri lagrar solenergi från paneler på hela taket.
– Vi ville ha ett CO2-neutralt hem för att kompensera för allt drivmedel som vi förbrukar på vägarna, säger Clayton.
Nu har de fått sitt nya hem precis som de vill, med ett bibliotek, en jacuzzi i badrummet, ett bekvämt sovrum, vardagsrum, arbetsrum och ett stort kök. Här finns också ett garage med plats för två motorcyklar,
– Jag är för gammal för att orka laga mat i ett trångt pentry, säger Clayton. Nu är köket större än i många lägenheter. Vi ska ju trots allt tillbringa resten av våra liv i det här hemmet.
Totalt kostade renoveringen 1,8 miljoner kronor och jo…det blev ett betydligt större arbete än Clayton hade räknat med från början.
– Om jag ska ge ett råd till alla som funderar på att göra något liknande: börja smått och ta det i etapper. Jag siktade för högt och ville göra för mycket, därför tog det längre tid än jag trodde.
Clayton Balabanov erkänner att han ibland ångrar all den tid han lagt ner på projektet.
– Det var trots allt fem år av våra liv som gick, vi hade ju kunnat köpa något enklare och tillbringat mycket tid på vägarna istället. Men visst, jag måste erkänna att det var kul att renovera det här monstret.





Lars Östling är journalist, och skriver gärna om ämnen som gör vår vardag bättre och roligare.
Tipsa mig på [email protected]