Byhuset med åtta rum säljs för bara 150 000 kr 

För många år sedan var det här byns lilla livsmedelsaffär. Nu har villan från 1927 övergivits och Kronofogden har satt marknadsvärdet till blygsamma 150 000 kronor. 
”Äldre byggnad med låg standard. Fuktskada och genomgående äldre, delvis skadade ytskikt. Byggnaden verkar ha stått tom och kallställdes under en längre tid vilket medför risk för skador” skriver värderingsmännen.

Långt uppe i Sollefteå kommun, Ångermanland, ligger den lilla byn Mo. Det är en vacker landsbygd med odlad jordbruksmark, skog och berg intill Ångermanälven. 
Vid byns samlade brevlådor – och den enda vägkorsningen – står ett gulmålat trähus sedan 1927. Från början var det hit som traktens invånare kom för att handla. Sutterängsvåningen var tillräckligt stor för att fungera som lanthandel, men på 50-talet la ägaren ner verksamheten. 

Nu riskerar huset att bli skadat, om ingen vill ta hand om det. Ingen har nämligen bott här på ett tag och allt har stått kallställt. Kronofogden har fått uppdrag att sälja huset på auktion den 7 juni och besiktningsmän har varit på plats i Mo för att försöka sätta ett marknadsvärde.
”Äldre byggnad med låg standard. Fuktskada och genomgående äldre, delvis skadade ytskikt. Byggnaden verkar ha stått tom och kallställdes under en längre tid vilket medför risk för skador. Enligt uppgift ska dock vattensystemet vara tömt” står det i rapporten.

Huset i Mo, Ångermanland, som kan gå för 150 000 kr på Kronofogdens auktion.

Besiktningen gjordes för en månad sedan när snöhögar låg kvar i Ångermanland. Ägaren har inte bott här på länge, men alla möbler står kvar. En runtur i 8-rumsvillan visade att det finns fuktfläckar och skador i bl a entré och badrum. 
Det smala köket är gammalt, detsamma gäller för badrum och en separat toalett. De flesta rum har platsmattor och det är osäkert om det ligger parkett eller betong under. 

”Huset är uppfört i 1 /12 våning plus en suterrängvåning där det finns tre rum, pannrum och källare. På mellanvåningen är köket, matrum, vardagsrum och ett sovrum. På övervåningen finns ett sovrum, alkov och badrum” skriver värderingsmännen och konstaterar att det totalt handlar om sju-åtta rum på 137 kvadratmeters boyta. 
Trots dåligt underhåll ser huset ändå stadigt och charmigt ut. Entrén ligger i anslutning till en inglasad veranda och ovanför den finns en stor balkong (troligen med utgång från sovrummet).
Av integritetsskäl visar Kronofogden aldrig upp bilder på interiören.

Den som är beredd att betala 150 00 kronor för huset bör även ställa in sig på en utvändig renovering. Det saknas några tegelpannor, 2-glasfönstren är i dåligt skick och träfasaden behöver målas. 
En positiv nyhet: El finns ansluten till allmänt nät, här finns även enskilt vatten och avlopp. ”Vid besiktningstillfället var el, vatten och avlopp avstängt/frånkopplat” står det i rapporten. 

Men huset är inte ett hopplöst projekt. Det främsta skälet till det billiga priset är helt enkelt läget. Inre Norrland är sedan många år en utflyttningsbygd, runt Junsele (6 kilometer norr om Mo) och Sollefteå finns fler hus som står och förfaller. Det är svårt att locka hit folk om arbetstillfällen inte finns och småskaliga jordbruk är numera svåra att leva på. 

Se Kronofogdens annons här 

Ett uthus och huvudbyggnad för 150 000 kr.
139 kvadratmeter boyta.
Övergivet och kallställt – vem vill ta över huset?
Kronofogdens bilder i april, när snön låg kvar på marken.
Strax norr om Mo ligger Betarsjön, den största insjön i Ångermanland med en area av 34 kvadratkilometer.