Allra-profilen försvunnen i sex år – nu säljs hans lyxlägenhet av Kronofogden

Finansmannen Ewran Mersin, 46, var en av huvudfigurerna i Allra-härvan och ska tillsammans med fem andra personer betala skadestånd på 300 miljoner kronor. 
Men Mersin har försvunnit spårlöst. Nu säljs hans lyxvåning på Östermalm av Kronofogden för 15,5 miljoner kronor.

Igår hade Kronofogden visning av en 115 kvadratmeter stor lyxvåning på en av Stockholms mest exklusiva adresser, Engelbrektsgatan 41. Lägenheten har stått tom de senaste sex åren. 
Ägaren är finansmannen Ewran Mersin, 46, som plötsligt försvann när Ekobrottsmyndigheten gjorde tillslag mot pensionsbolaget Allra 2017. 

Ewran Mersin och fem andra personer misstänktes för brott och flera av bolagets företrädare häktades misstänkta för bland annat grov trolöshet mot huvudman. 130 000 fondsparare hade lurats på minst 250 miljoner kronor, som i stället ska ha hamnat i ägarnas egna fickor. 

Ewran Mersins våning som ska säljas har fem kakelugnar, varav en som ser ut som på bilden t v.

Svenska myndigheter har desperat försökt få tag på Ewran Mersin i sex år. Polis och åklagare pekade ut Ewran Mersin som huvudarkitekten bakom Allra–härvan. Det har visserligen funnits spår efter Mersin i bl a Dubai, Sydafrika och Turkiet. Men han har aldrig förhörts, och via advokat har han förnekat all inblandning i något brottsligt kring Allra. Ingen vet var han befinner sig. 

Nu gör myndigheterna det enda man kan för att få tillbaka lite av pengarna som Ewran Mersin lurat av svenska pensionssparare: man tvångssäljer hans lägenhet på Engelbrektsgatan 41. 
Rekordmånga spekulanter anmälde sig på visningen igår. Auktionen sker om en vecka Kronofogdens lokaler i Sundbyberg och det begärda priset är 15,5 miljoner kronor för fyrarummaren. 

Man kan förstå att Kronofogden värderar den stora lägenheten högt. Kvadratmeterpriserna har legat uppe runt 150 000 kronor för bara något år sedan i den här kåken från 1881. 
Vackra originaldetaljer är bevarade i Ewran Mersins övergivna våning: pardörrar med utsmyckade dörröverstycken, djupa fönsternischer, stuckatur, höga golvlister, takrosetter och trägolv. Och i nästan varje rum står en kakelugn. Det är totalt fem stycken, även om inga av dom får användas just nu.

 ”Eldningsförbud råder i samtliga eldstäder p g a ej genomförd sotning och provtryck samt att tidigare besiktning har påvisat sprickor i rökgångar vilka inte har åtgärdats” står det i Kronofogdens protokoll.
Ett helkaklat badrum renoverades för ca tio år sedan. Tvättmaskin och varmvattenbere- dare är inbyggda i en garderob. Dubbla tvättställ med ovanpåliggande handfat i modern design finns också. 

”Lägenheten har inretts med en i huvudsak god inrednings- och utrustningsstandard och har varit obebodd de senaste fem-sex åren. Bostaden inger därav ett relativt välhållet intryck med ett begränsat slitage av ytskikt och maskinell utrustning” skriver besiktningsmännen inför auktionen den 5 april i Sundbyberg. 
Månadsavgiften är relativt låg, ca 3 500 kronor. 

Om Kronofogden lyckas sälja lägenheten så kommer merparten av pengarna gå till Skatteverket, som kräver Ewran Mersin på 11,4 miljoner kronor. Resten av pengarna går till Pensionsmyndigheten. I en så kallad tredskodom ska Ewran Mersin solidariskt med de andra betala skadeståndet som nu är uppe i över 300 miljoner kronor med ränta. 

Se Kronofogdens annons här 

T v bild från balkongen på innergården. T h lägenhetens planlösning där kakelugnarna är markerade. 
Från lägenhetens sovrum når man balkongen med utsikt över innergården.
Gatan utanför – med flertal pampiga och anrika hus.