17-rumsvillan på svensk kurort till reapris: ”Ståndsmässigt boende”

Den är stor, anrik och billig. Den 100-åriga trävillan med 17 rum ligger i en mysig gammal kurort och har prissänkts till  2,7 miljoner kronor. 
– Söker du ett ståndsmässigt boende med natursköna omgivningar och parkliknande tomt är detta huset för dig, säger mäklaren Leo Johansson på Fastighetsbyrån.

Mellan Skövde och Hjo ligger den anrika kurorten Djursätra Brunn. Liksom många hälsobrunnar har källan i Djursätra i Västergötland mytiska anor. Här handlade det om en jagad hjort som var väldigt törstig och när den körde ned ena hornet i marken i sökandet efter vatten så fastnade det stackars djuret . 
När jägarna hade avlivat djuret drog de upp hornet och då sprang en källa fram. Snabbt spred sig ryktet om det helande vattnet  och allt fler kom för att dricka och kanske offra något mynt för god hälsa.

I mitten av 1800-talet byggdes ett litet hus för att skydda källan och de törstande. Därefter uppfördes ett mindre badhus. Men det blev en rejäl ruljans 1875 när en första brunnsläkare anställdes. Runt förra sekelskiftet var antalet inskrivna kurgäster runt 400 per år, tillfälliga besökare oräknade. 

Brunnsvillan i Västergötland.

Utöver brunnsdrickning och bad erbjöds bland annat sjukgymnastik, massage, elbehandlingar och ”hypnotism”. För att kunna ta emot alla törstiga gäster uppfördes Brunnsvillan i början av 1900-talet. Här fanns många gästrum, dessutom en läkarmottagning. 

Nu är Brunnsvillan till salu – och det är ett rejält hus som säljs för 2,7 miljoner kr. Priset har sänkts med 700 000 kr.
Här finns 17 rum – arvet från tiden som gästhus – och det behövs inte så mycket renovering för att dra igång ett pensionat. 
Men om du vill ha plats för sig och din stora familj så beskrivs Brunnsvillan som ”ett ståndsmässigt boende med natursköna omgivningar och parkliknande tomt”. 

På entréplan finns en stor hall, rymligt kök, stor salong med fiskbensparkett, kombinerad groventré och pannrum med tvättmöjligheter. Här finns även fyra sovrum och tre badrum, varav två är helkaklade och nyrenoverade.
Det är på övervåningen som resten av sovrummen finns, elva stycken närmare bestämt. Här finns dessutom ett allrum och tre helkaklade, nyrenoverade badrum.

Bilder visar att de flesta rum håller bra standard, med hallar som har höga bröstpaneler, vardagsrum med fina parkettgolv och toaletter i nytt skick. 

Ett flertal av husets 15 sovrum är av förklarliga skäl inte inredda, men står inflyttningsklara.  En köpare kan ta in sitt bohag och börja leva här direkt utan några bekymmer. Den totala boytan är 500 kvadratmeter, det  innebär att kvadratmeterpriset landar på blygsamma 5 400 kronor. 

Brunnsvillan är ett av ca tio privata boenden i den lilla oasen med genuin landsbygdskänsla. Runt det gamla kurortsområdet breder stora åkrar ut sig. I närbelägna Värsås finns förskola, låg- och mellanstadieskola, fritids, affär och bensinstation. 

Driftskostnaden för det stora huset beräknas till drygt 44 000 kr per år. 
– Fastigheten har under senare år bebotts del av året. Huset har hela tiden stått uppvärmt och har som lägst hållits vid en temperatur på 12-13 grader. Huset har värmts upp med  pellets för en årskostnad på 19 800 kr. Uppvärmning av vissa rum sker med hjälp av oljefyllda elradiatorer, upplyser mäklaren Leo Johansson.

Se mäklarens annons här

Brunnsvillan med 17 rum på 500 kvadratmeters boyta.
Entrén vid uppfarten.
Hallen.
Vardagsrum på entrévåningen med fiskbensparkett.
Mitt i Västergötlands lantidyll.
Stor veranda.
Vardagsrummet.
Renoverat kök.
Köket.
Hall.
Nyrenoverat badrum.
Blivande arbetsrum?
Övre hallen.
Korridor med flertal sovrum.
Ett flertal sovrum ser ut så här.
Flera tomma sovrum som väntar på att möbleras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *