120-åriga pärlan i timmer – skolan som blev privatbostad 

”Letar du efter ett hem med gedigen historia, vackra timmerväggar och lantligt läge men samtidigt vill ha stora ytor och moderna bekvämligheter? Då kan detta hem vara det du söker”. 
Så saluförs den gamla skolbyggnaden från 1903. Men även om du inte är spekulant – titta in de vackra rummen och njut. 

Mäklarfirman MOHV har fått i uppdrag att sälja det 120-åriga timmerhuset i Hok, strax utanför Jönköping. Och bilderna i annonsen bör vara den bästa marknadsföringen: det är ett väldigt vackert hem som visas upp. Stora rum med blottade, gamla timmerväggar i väldigt bra skick. En öppen spis med järnsmide från 1753. Synliga takbjälkar och delvis öppna kattvindar med takfönster. Det är som att huset inrett sig själv till perfektion.

Från köket finns en groventré som leder ut till altanen och vidare ut i trädgården och ett växthus med tegelgolv. 
”Letar du efter ett hem med gedigen historia, vackra timmerväggar och lantligt läge men samtidigt vill ha stora ytor och moderna bekvämligheter? Då kan detta hem vara det du söker. Här får man på flera områden båda delarna” skriver mäklaren Caroline Biselius på MOHV.

Idyllen i Hok. Här står det vackra timmerhuset.

Efter 73 år – när skolan hade lagts ner och barnen lämnat skolsalarna – byggdes huset om. Men ägaren på den tiden var tack och lov noggrann med att bevara husets charm trots en renovering med modern planlösning och alla bekvämligheter. 
Och ända sedan 70-talet har huset underhållits och är i gott skick. 

– Det rymliga köket – utbyggt och nytt för fyra år sedan – är husets naturliga samlingspunkt. Här finns det gott om plats för såväl stora middagar, som läxläsning och mysig familjetid. Framtagna timmerväggar möter tapetserade väggar i lugn färgskala. Den gamla vedspisen fungerar fint och ger skön värme kalla vinterdagar, säger mäklaren Caroline Biselius.

Entrévåningen har även tre stora sovrum, på 15-20 kvadratmeter vardera. Här finns ett stort badrum med tvättmaskin och torktumlare. 
Den centralt belägna trappan leder upp till övre plan som består av ett stort och luftig allrum i mitten med synliga takbjälkar och delvis öppna kattvindar med takfönster. På vardera sidan om allrummet finns ytterligare två sovrum, en större klädkammare och en toalett med dusch.

Husets boyta är totalt 271 kvadratmeter, så en stor familj får gott om utrymme.
– Tack vare den uppvuxna trädgården och grönskan som omsluter den stora tomten finns det gott om plats för lugn och ro utan insyn. Även grannhusen har stora tomter så det är lite avstånd till nästa hus, säger Caroline Biselius.

Det begärda priset för den här lantidyllen är 3,8 miljoner. Det betyder en kvadratmeterkostnad på 14 000 kronor. Det är en åttondel av huspriserna i t ex huvudstaden Stockholm där ett liknande hus som som det här bara finns på ett fåtal ställen, t ex Djurgården eller Djursholm.

Just ja, vi höll på att glömma ett hus som ingår i priset: 
– Det finns ett extra bostadshus på 36 kvadratmeter, i form av en liten timmerstuga som för länge sedan tillhörde skomakaren i byn. Det är utrustat med både kök och badrum och kan användas som gäststuga, säger Caroline Biselius.

Se mäklarens annons här 

Vardagsrummet med timmerväggar och synliga takbjälkar.
Nyrenoverat kök.
Huvudbyggnaden.
Vardagsrummet.
Öppen spis.
Gäststuga på tomten.
Allrum med fin karaktär.
Köket.
Hallen och ett av sovrummen.
Sovrum.
Badrum.
Hallen på entrévåningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *